Top5týdne 13. 6. 2017

Zahájena Documenta v Kasselu a Skulpturprojekte v Münsteru, Moravská galerie digitalizovala sbírky, Peggy Guggenheim Collection má novou ředitelku, nový ročník Soch v ulicích v Brně a Pražská muzejní noc, zemřeli Jozef Jankovič, Filip Crhák a Naďa Klevisová.

1/ Documenta a Skulpturprojekte

Pod uměleckým vedoucím Adamem Szymczykem začala 10. června kasselská část 14. ročníku Documenty (již od května probíhá athénská polovina přehlídky). Documenta nabízí řadu výstavních projektů umělkyň a umělců z mnoha zemí pod hlavičkou Learning from Athens, motta přehlídky. České a slovenské umění prezentuje svými videy Anna Daučíková. Výstava umění ve veřejném prostoru probíhající od roku 1977 v Münsteru - Skulpturprojekte - nabízí desítky uměleckých instalací rovněž od 10. června.

2/ MG zpřístupnila sbírky online

Poté, co své umělecké fondy na internetu nabídla volně ke stažení celá řada světových galerií včetně MET New York, londýnské National Gallery nebo Rijksmusea v Amsterdamu, přistoupila k podobnému kroku i Moravská galerie v Brně. Na speciálním webu lze vyhledat na 160 tisíc položek, přičemž většina z nich je zdigitalizována. Reprodukce děl však oproti zahraničním institucím není možné stáhnout v plném rozlišení a vyhledávací nástroje, vycházející z interní databáze, nejsou příliš uživatelsky přívětivé.

3/ Karole P. B. Vail ředitelkou Peggy Guggenheim Collection

Benátskou sbírku Peggy Guggenheimové a italskou část nadace povede již od června Karole P. B. Vail pracující jako kurátorka newyorské pobočky nadace již od roku 1997. Právě zde připravuje výstavu Alberta Giacomettiho. Vail je vnučkou samotné Peggy Guggenheim a v čele italské pobočky vystřídá Philipa Rhylandse, který ji vedl téměř 40 let a nyní bude ředitelem emeritním.

4/ Sochy v ulicích a Pražská muzejní noc

Tématem letošní bienální přehlídky současného umění ve veřejném prostoru Brna je Dichtung und Wahrheit, tedy Goetheho Báseň a pravda - přehlídka se "zamýšlí nad otázkou tzv. umělecké pravdy a poukazuje na její možnou vnější souvislost s aktuálním fenoménem post-pravdy," jak uvádí v doprovodném textu kurátoři Tomáš Knoflíček a Libor Novotný. Představuje se dvanáct tvůrců z několika zemí střední Evropy. Druhou akcí propagující nejen výtvarné umění byla Pražská muzejní noc, která proběhla 10. června a zúčasnily se jí desítky institucí, do kterých si našlo cestu takřka 200 tisíc návštěvníků.

5/ Úmrtí Jozefa Jankoviče, Filipa Crháka a Nadi Klevisové

V nedožitých 80 letech zemřel slovenský sochař Jozef Jankovič, vedoucí osobnost tamějšího sochařství již celá desetiletí. Proslavil se zejména uměním ve veřejném prostoru - v Bratislavě a Banské Bystrici (součásti památníků SNP), ale i Soulu nebo Paříži. Po vážném úrazu na motorce včera zemřel Filip Crhák, člen skupiny Ztohoven. Crhák byl úspěšným fotografem, grafikem a street artistou. Zesnula rovněž dlouholetá kulturní redaktorka Hospodářských novin Naďa Klevisová, která se jako jediná tuzemská novinářka intenzivně věnovala trhu s uměním a referovala o něm do celostátního tisku.


Foto č. 1: Marta Minujín, The Parthenon of Books, 2017,
 steel, books, and plastic sheeting
, Friedrichsplatz, Kassel, documenta 14, photo: Roman März

Foto č. 2: Screenshot zpřístupněných sbírek MG

Foto č. 3: Karol P.B. Vail. DAVID M. HEALD/©2017 THE SOLOMON R. GUGGENHEIM FOUNDATION, NEW YORK

Foto č. 4: Krištof Kintera, Odcházení, foto: M. Dvořáková

Foto č. 5: Josef Jankovič: Plastika "Obete varujú" v areálu Múzea SNP v Banské Bystrici, foto: Peter Zeli Bodružalský, wikipedia commons

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.