Top5týdne 23. 5. 2017

Byli oznámeni vítězové Miese van der Rohe Award 2017 a Gloria musaealis, Kuks získal ocenění Evropského kulturního dědictví, Česká centra ve Vídni a Bruselu mají nové ředitele, zemřela Daniela Karasová, vznikly nové aukční rekordy.

1/ Vítězem Miese van der Rohe Award 2017 je projekt kolektivního bydlení

V pátek 19. května byli v Barceloně oznámeni vítězové Ceny Miese van der Rohe 2017, slavnostní ceremoniál proběhne tento týden, 26. května. Hlavní cenu od mezinárodní poroty získala nizozemská studia NL Architecs a XVW architectuur za projekt kolektivního bydlení DeFlat Kleiburg. Porota ocenila především inovativní přístup k renovaci bytového objektu Kleiburg a zpracování velmi aktuálního tématu, kterým je cenově dostupné bydlení. Vítězství nizozemské architektury a tématu kolektivního bydlení stvrdilo ještě vítězství ateliéru MSA/V+ v kategorii pro začínající architekty za bytový projekt NAVEZ.

2/ Byly uděleny ceny Gloria musaealis, Kuks je prvním českým držitelem ceny Evropského kulturního dědictví

V Betlémské kapli byly v uplynulém týdnu uděleny ceny Asociace muzeí a galerií Gloria musaealis 2017. Ceny byly rozděleny v následujících kategoriích: Muzejní výstavou roku se stala expozice Císař Karel IV. 1316 - 2016 Národní galerie, Muzejní publikací roku je Design v českých zemích 1900 - 2000 Ivy Knobloch a Radima Vondráčka z Uměleckoprůmyslového muzea, Oblastní muzeum Praha-východ pak obstálo v kategorii Muzejní počin roku s projektem Památník národního útlaku a odboje. Velký úspěch v uplynulém týdnu zaznamenal také barokní areál Kuks, za jehož obnovu převzali představitelé NPÚ hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra.

3/ Jmenováni noví vedoucí Českých center Vídeň a Brusel

Česká centra v Bruselu a Vídni znají jména svých nových ředitelů. Ředitelkou bruselského centra bude Jitka Pánek Jurková, vídeňské centrum povede Mojmír Jeřábek. Další konkurzy jsou vypsány pro centra v Tel Avivu, Sofii, Varšavě a Stockholmu. Neobsazené zůstává místo ředitele centra v Paříži, kauza kolem nejmenování Jeana-Gasparda Páleníčka vedla až k odvolání generálního ředitele Českých center.

4/ Zemřela Daniela Karasová

Ve věku 73 let zemřela historička a teoretička designu Daniela Karasová. V 70. a 80. letech pracovala Karasová jako vědecká pracovnice Ústavu bytové a oděvné kultury (zkráceně ÚBOK), v 90. letech se stala kurátorkou Uměleckoprůmyslového muzea. Ve své publikační, výstavní i přednáškové činnosti se zabývala především nábytkovou tvorbou.

5/ Nové aukční rekordy

Uplynulý týden přinesl hned několik nových aukčních rekordů. Několik autorských rekordů vzniklo na nedělním European Arts, například plátno Jindřicha Štyrského Kominík a sněhulák bylo prodáno za více než 23 milionů korun. Na newyorské aukci společnosti Christie's dosáhla na autorský rekord Spící múza Constantina Brancusiho, když se prodala za více než 57 milionů dolarů. Jean-Michel Basquiat se stal dokonce nejdražším americkým umělcem vůbec, když se jeho obraz Untitled prodal za 110 a půl milionu dolarů.


Foto: 1: Kleiburg, Wikipedia Commons, Alphanille; 2: Hospital Kuks, Wikipedia Commons, MiPi; 3: oficiální logo Českých center

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.