Top5týdne 9. 5. 2017

Vyhlášení finalistů Turner Prize, hotel Thermal v Karlových Varech nebyl prohlášen památkou, přestavbu jatek v Ostravě provede studio Petr Hájek architekti, Národní galerie nemá peníze na přestavbu Veletržního paláce a zemřel A. R. Penck.

1/ Finalisté Turner Prize

Letošní výstava čtyř finalistů britské Turnerovy ceny bude od 27. října ve Ferens Art Gallery v Hullu. Odborná porota vedená ředitelem Tate Modern Alexem Farquharsonem vybrala čtyři v Británii narozené, žijící nebo působící umělce: malíře Hurvina Andersona věnujícího se v poslední době černošskému aktivismu, Andreu Büttner pracující v mnoha médiích na jasně vymezených multioborových projektech, s černošskou identitou soustavně pracuje rovněž Lubaina Himid, která je dle Guardianu hlavní adeptkou na ocenění. Poslední nominovanou je Rosalind Nashashibi, pracující převážně s médiem videa.

2/ Hotel Thermal nebude památkou

Ministerstvo kultury neprohlásilo karovarský hotel Thermal kulturní památkou. O přísnější ochranu stavby manželů Machoninových ze 70. let se snažilo i samo město Karlovy Vary. Ve svém stanovisku ministerstvo rozporuje hodnoty stavby například tím, že je příliš podobná kongresu od Oscara Niemeyera v Brasílii. Hotel, patřící státu, se má příští rok zcela zrenovovat za stovky milionů korun, uvažuje se dokonce o zateplení vnějšího pláště. Proti rozhodnutí ministerstva je možné do 15 dnů podat rozklad.

3/ Výsledek soutěže na rekonstrukci jatek v Ostravě

Radní města Ostravy schválili vítěze architektonické soutěže – studio Petr Hájek architekti z Prahy, které patřilo mezi pět přímo oslovených kanceláří. S výsledkem soutěže je spokojeno nejen město, ale i předseda odborné poroty soutěže Marek Pokorný, který je ředitelem galerie PLATO. Právě ta má v bývalých jatkách nelézt své konečné působiště. Od poloviny května budou všechny návrhy k vidění v současných prostorách galerie – bývalém obchodním domě Bauhaus.

4/ NG nemá peníze na přestavbu Veletržního paláce

Mezinárodní architektonickou soutěž má v plánu vypsat rovněž Národní galerie. Podle slov Jiřího Fajta z října by se soutěže měla účastnit i taková jména jako britský architekt David Chipperfield, švýcarský ateliér Herzog & de Meuron či slavný britský architekt Norman Foster. Ministersvo kultury však plány galerie tlumí – dosud totiž není vyjasněno financování rekontrukce i její podoba. Budova je totiž kulturní památkou a plány na poměrně významnou přestavbu by s tímto mohly být v kolizi.

5/ Zemřel A. R. Penck

Po dlouhé nemoci v 77 letech zemřel německý neoexpresionista Penck. Ve svých malbách, tiscích i sochách se vyrovnával s dědictvím 2. světové války v Německu, později v 80. letech působil v New Yorku. V poslední době se však dostalo velké pozornosti jeho dílům ze 70. let, kdy zkoumal hranice mezi figurací a abstrakcí. Velkou retrospektivu měl Penck roku 2007 v Schirn Kunstahalle ve Frankfurtu, nyní jsou jeho díla vystavována ve francouzském Saint-Paul.


Foto č. 1: Lubaina Himid, vimeo.com, kanál Black Artist & Modernism; foto č. 2: Hotel Thermal (wikipedia commons, uživatel ŠJů); foto č. 3: vítězný projekt rekonstrukce jatek v Ostravě (Petr Hájek architekti); foto č. 4: průčelí Veletržního paláce; foto č. 5: A. R. Penck: 1939. Grosses Weltbild, Ludwig Museum Köln, foto flickr.com (jean louis mazieres)

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.