Top5týdne 4. 4. 2017

Turner Prize změnila věkový limit, pražská Pragovka se bude revitalizovat včetně kunsthalle, proběhla panelová diskuze o budovách Transgasu, v Los Angeles otevřou archiv Franka Gehryho a zemřel James Rosenquist.

1/ Turner Prize bez věkového limitu

Britské umělecké ocenění bylo od roku 1991 omezeno pouze pro tvůrce mladší 50 let. Letos však přichází změna cílící rovněž na, v poslední době možná přehlíženou, střední a starší generaci umělkyň a umělců. Důvodem pro změnu pravidel soutěže je fakt, že člověk může podávat vynikající výkony v jakémkoliv věku a cena je již natolik zavedená, že si tuto změnu může dovolit. Tate Modern, která cenu pořádá, rovněž oznámila složení letošní odborné poroty vedené ředitelem galerie Alexem Farquharsonem. Samotní nominovaní budou oznámeni v květnu.

2/ ArtDistrict Pragovka

Území bývalé továrny automobilky Praga je postupně revitalizováno na největší pražské umělecké centrum. Při příležitosti 110 let od založení vysočanské továrny byly představeny plány počítající například se vznikem kunsthalle pro Národní galerii v budově V19. Zahraniční investor, kterému oblast patří, zde však plánuje otevřít i muzeum automobilů Praga. Již dnes zde sídlí desítky uměleckých nebo filmových ateliérů a potenciál je ještě daleko ambicióznější. Architektonickou podobu nové umělecké čtvrti dostal na starost Jakub Cigler.

3/ SOS Transgas

Spolek Architektura 489 inicioval prohlídku budov Transgasu spolu s panelovou diskuzí v sobotu 1. dubna. Na akci, na které se podílela řada inciativ a neziskových organizací včetně Klubu za starou Prahu a Národního muzea, navštívilo na 300 lidí, dovnitř se však již nedostali. Diskuze se účastnil poslední žijící tvůrce Václav Aulický, historikové architektury Rostislav Švácha a Radomíra Sedláková, sochař Pavel Karous, primátorka Adriena Krnáčová i zástupce investora – developerské firmy HB Reavis. Ta trvá na demolici budovy a výstavbě nových kancelářských objektů, ačkoliv se za brutalistní stavbu postavila řada odborníků včetně zahraničních.

4/ Archiv Franka Gehryho v LA

Archiv dokumentů, kreseb a modelů světoznámého architekta Franka Gehryho bude zpřístupněn v Gettyho centru v Los Angeles. Mezi Gehryho nejznámější stavby patří Guggenheim Museum v Bilbau nebo Walt Disney Concert Hall v Los Angeles. Spolu s Vladem Milunićem postavil pražský Tančící dům. Sbírka obsahuje na desetitisíce položek a mapuje architektovu tvorbu do roku 1988.

5/ Zemřel James Rosenquist

Jeden ze tří ikonických umělců definující pop-art (spolu s Andym Warholem a Royem Lichtensteinem) zemřel ve věku 83 let v New Yorku, kde od 50. let tvořil. Jeho nejznámějším dílem je monumentální plátno F-111 vystavené nyní v Museu of Modern Art v New Yorku. Jeho práce jsou součástí sbírek po celém světě a patří mezi nejvlivnější umělce poválečné Ameriky.


Foto č. 1: projekt Pragovky, jakub cigler architekti; foto č. 2: Transgas; foto č. 3: Walt Disney Concert Hall, 1999–2003, Frank Gehry, foto Wikipedia commons (Carol M. Highsmith); foto č. 4: James Rosenquist, World's Fair Mural, 1963–1964, foto flickr.com (Sharon Mollerus)

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.