Top5týdne 7. 3. 2017

Výsledky dotačních programů IROP a MKČR, novinky v Meetfactory, Pritzkerovu cenu má ateliér RCR, z čela Metropolitního muzea odchází Thomas Campbell a Dominik Lang vytvořil pomník Maxe von Stoela.

1/ Dotace pro kulturu

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo výsledky dotačního programu Muzea, který financuje Evropská unie skrze IROP (Intergrovaný regionální operační program). Podpořeny budou projekty v celkové výši 1,646 miliard. Z institucí vystavujících umění získá potřebné finance například Západočeská galerie (obnova Loosova interiéru), Alšova jihočeská galerie (Wortnerův dům) nebo Moravská galerie (Muzeum designu). Ministerstvo kultury ze státních zdrojů rozdá 56,3 milionů podpory profesionálnímu výtvarnému umění. Zdroje získá naříklad FUTURA, časopis Fotograf, Artalk.cz, vydání monografie Huberta Guzika nebo Brněnský architektonický manuál. Více zde.

2/ Novinky v Meetfactory

Jaro Varga končí jako kurátor Meetfactory. Od roku 2015 se věnoval především dialogu současného umění s širokým společenským dopadem. Na jeho práci naváže Eva Riebová, mladá historička umění se zkušenostmi z New Yorku a Berlína. Chce rozvíjet multižánrové rozkročení galerie. Nová jména se objeví rovněž v rezidenčním programu. Zuzanu Jakalovou přecházející k projektu Display.cz nahradí dvojice Lucia Kvočáková a Piotr Sikora. Kvočáková má zkušenosti zejména ze slovenského prostředí, Sikora z Krakova i z Prahy. Cílem dvojice bude více propojit rezidenční umělce s českým kulturním prostředím.

3/ Pritzkerova cena pro ateliér RCR

Prestižní ocenění v květnu v Tokiu převezme trojice španělských architektů Rafael Aranda, Carme Pigem a Ramon Vilalta pracující především v okolí svého domovského města Olotu, ale i v zahraničí. Předseda poroty Glenn Murcutt vyzdvihl například fakt, že „spoluprací těchto tří architektů vzniká nekompromisní architektura s poetickým nádechem. Nadčasové dílo odrážející velkou úctu k minulost a zároveň vysílá jasný odkaz do budoucnosti.“ Trio se české veřejnosti představilo roku 2015 v českobudějovickém Domě umění výstavou Nehmotné hmotným.

4/ V MET končí Thomas Campbell

Dlouholetému řediteli významné americké instituce srazily vaz příliš ambiociózní plány vyžadující zadlužení muzea. To se vyšplhalo na 40 milionů dolarů. Za jeho vedení muzeum prudce zvýšilo návštěvnost i aktivitu na sociálních sítích, musel však propustit desítky zaměstnanců. Instituce zaměstnává více jak 2000 lidí, z nichž mnozí začali Campbellovy kroky kritizovat. Připomeňme, že za jeho vedení muzeum otevřelo například novou budovu Met Breuer.

5/ Pomník Maxe von der Stoela

Na popud nizozemského velvyslanectví vytvořili Dominik Lang a Jakub Červenka pomník nizozemskému politikovi a podporovateli Charty 77 Maxovi von der Stoela. Pomník ve tvaru bíle vyznačeného stínu stromu vznikl v parku pojmenovaném po Stoelovi na Praze 6. V betonu vyznačený stín má symbolizovat „dopad jedné schůzky na dějiny Česka“ (Stoel se sešel jako první západní politik s Janem Patočkou). Dnes navíc Langovi začíná výstava ve vídeňské galerii Krobath.


Foto: 1: Nostický palác, sídlo MKČR, foto Wikimedia Commons, Hynek Moravec (Krokodyl), 2: Meetfactory, foto Wikimedia Commons, MeetFactory, 3: Rafael Aranda, Carme Pigem a Ramon Vilalta, foto Javier Lorenzo Domínguez, s laskavým svolením Pritzker Architecture Prize, 5: Pomník Maxe von der Stoela, foto Pavel Matela

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.