TZ: Johana a Ondřej Merta

Johana a Ondřej Merta / Terminátor / Galerie FaVU / FaVU VUT v Brně / Brno / 22. 2. 2017 v 17h

Johana a Ondřej Merta: Terminátor

22. 2. - 22. 3. 2017

Zahájení 22. 2. 2017 v 17.00 hodin

Galerie FaVU, Údolní 53 (budova U2), Brno

Otevřeno: pondělí – pátek od 10.00 do 18.00 hodin

Terminátor je kultovní americký sci-fi film z roku 1984 režiséra Jamese Camerona s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Zároveň je to však i pojem objevující se hluboko v dějinách umění, tam, kde italský malíř Masaccio založil tradici zobrazovací techniky umožňující takřka dokonalou nápodobu trojrozměrného světa v ploše obrazu. Terminátor není jen zabijácký stroj podobný člověku, ale i bod zlomu, hranice mezi světlem a tmou, která dává vzniknout mimetické reprezentaci – iluzi.

Možná si nebudete jisti, jestli se večírek, na němž jste se ocitli, odehrává v reálném světě, v paralelním vesmíru nebo ve snu. Možná budete váhat, jestli to, co je za plotem, je skutečné. Jenže co když vám ani vaše bezprostřední okolí nevyjevuje celou pravdu?

Hranice je ne-místo v bezčasí, tenká linie ničeho mezi světy. Okraje a předěly umožňují vnímání věcí okolo nás, ale neslibují, že jim porozumíme. Některé hranice, fyzické i pomyslné, protínají skutečnost mimoběžnými směry a rýsují zdánlivý pořádek, který však ve výsledku působí spíše zmatek a úzkost. Terminátor znamená možnost. Možnost vidět, slyšet, sdělovat, dorozumívat se. Ať už ale obrys vymezuje hranice uměleckého díla či vnímatelného světa, to, co kreslí, je vždy a pouze představa.

(Klára Peloušková)