Top5týdne 21. 2. 2017

Kurátoři Bienále Brno; Cena Vladimíra Boudníka pro Karla Malicha; dotace pro AJG; zemřel Jannis Kounellis; finalisté Mies van der Rohe Award.

1/ Kurátoři Bienále Brno

Moravská galerie v Brně vybrala kurátory pro příští Bienále grafického designu. 28. ročník přehlídky MG připraví ve spolupráci se skupinou OKOLO, jejímiž členy jsou Adam Štěch, Matěj Činčera a Jan Kloss. Grafický design chtějí představit edukativní formou tak, aby bylo Bienále přitažlivé nejen pro odborníky. Hlavní část programu představuje tradičně mezinárodní přehlídka, proběhnou však také monografické výstavy výrazných osobností českého designu Aleše Najbrta a Františka Štorma.

2/ Cena Vladimíra Boudníka

Karel Malich se stal laureátem Ceny Vladimíra Boudníka za významný tvůrčí přínos v oblasti grafiky. Ocenění souvisí se soutěží a výstavou Grafika roku, kterou pořádá Nadace Hollar. V rámci soutěžní přehlídky bylo uděleno celkem osm cen v kategoriích dle grafických technik, cenu poroty získal Petr Brožka za digitální grafiku Symetrie č. 7.

3/ Dotace pro AJG

Alšova jihočeská galerie získala dotaci ve výši 50 milionů korun, které použije na rekonstrukci a přístavbu Wortnerova domu a objektu Sparta v Českých Budějovicích. Ve Wortnerově domě vzniknou nové depozitáře a stálá expozice zaměřená na sochařskou sbírku AJG. V příštím roce se tedy budou konat výstavy AJG jen v Hluboké nad Vltavou.

4/ Zemřel Jannis Kounellis

Ve čtvrtek 16. února zemřel věku 80 let řecko-italský umělec Jannis Kounellis, který byl jedním z předních představitelů uměleckého hnutí arte povera. Ve své práci užíval prosté přírodní materiály nebo nalezené věci, z nichž vytvářel objekty. Jeho díla jsou zastoupena ve významných světových sbírkách, v roce 2009 měl samostatnou výstavu v Tate Modern.

5/ Mies van der Rohe Award 2017

Nadace Miese van der Rohe oznámila pětici staveb nominovaných na cenu za nejlepší evropskou stavbu v posledních dvou letech. O Mies van der Rohe Award se rozhodne mezi dvěma muzejními budovami (Muzeum Katyně / BBGK Architekci, Muzeum a památník Rivesaltes / Rudy Ricciotti) dvěma bytovými komplexy (část čtvrti Ely Court v Londýně / Alison Brooks Architects, deFlatKleiburg v Amsterdamu / NL Architects a XVW architectuur) a sakrální stavbou (úprava katedrály Kannikegården v Ribe / Lundgaard & Tranberg Architects).


Foto: 1/ Archiv MG 2/ Jan Šplíchal, Wikimedia Commons 3/ Henta, Wikimedia Commons 4/ jpellgen, flickr.com

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.