TZ: Rona Stern

Rona Stern / Keep Calm / Galerie Klubovna / Brno / 1. 2. - 2. 3. 2017

Rona Stern: Keep Calm

1. 2. - 2. 3. 2017

Sunny, yesterday my life was filled with rain.

Sunny, you smiled at me and really eased the pain.

The dark days are gone, and the bright days are here,

My Sunny one shines so sincere.

Sunny one so true, I love you.[1]

Sunny... zaznělo v mé hlavě pokaždé, když jsem otevřela dveře Klubovny, kde Rona Stern chystala výstavu KEEP CALM [2]. Pár dnů před vernisáží okupovala melodie a text tohoto songu moji hlavu od momentu, kdy jsem ráno otevřela oči až do chvíle, kdy jsem je opět zavřela. Zavření očí mělo přidaný efekt v podobě palem rozkrájených na proužky.

Procházet instalací Rony Stern je jako brouzdat katalogem cestovní kanceláře s titulem “skvělá exotická dovolená”. Její díla jsou spojením pečlivě vybraných readymade objektů, levného kýče, kterým nás zaplavuje produkce pod hlavičkou “Made in PRC”[3] a lesku třpytek ve stylu Bonney M. v kombinaci s hobby marketem Bauhaus, který mimochodem nazývá svým chrámem. Rona se inspiruje obrazy, které potkává na ulicích, na trzích nebo na internetu. Ty pak přetaví do instalací, před kterými je snadné nabýt pocitu, že stojíme před oltářem. Oltářem dnešní bizarní společnosti. Rona ironicky dekonstruuje viděnou realitu i kulturní kontext – informace pečlivě promíchá a z této směsi uhněte svůj vlastní závěr.

Nacházím nepřímý politický rozměr. KEEP CALM and relax[4]. Videa s delfíny, šumící vodopád nebo pláž, unifikovaná prostředí, která symbolizují jedno jediné - klid a zátiší, které vnímám jako gesto eskapismu. Snahu o únik od reality země, ze které Rona pochází - od neustálé vytrénované bezpečnostní bdělosti; od stoupající popularity nacionálně laděných politických stran a úpadku tradičně silné levice; od napjaté atmosféry ve společnosti, která je rozdělena na mnoho názorových skupin s různými zájmy a návrhy na její další směřování. KEEP CALM and breathe[5], říká Rona.

Divákovi nabídne zahradní lavičku - může tak s klidem pozorovat vodopád nebo pláž. Nabízí ostrov, o kterém sama sní... Easy going[6] cestu životem, alespoň na chvíli. Zdá se to jednoduché. Ale jak to někdy bývá, jednoduché je to jenom na první pohled.

Výstava je syntetickým modelem ostrova, tajnou zahradou vhodnou pro únik. Všechno je “fake”[7] v pejorativním významu tohoto slova. OMG, people,[8] kam to povede? ptá se Rona. Směřujeme ke světu, kde jednou bude všechno pouhou náhražkou? Umělým kamenem? Výstavu bych připodobnila k indoor ski resortu v Dubaji nebo k největší umělé pláži na světě, v nákupním centru v čínském městě Chongqing, kde Rona strávila tříměsíční rezidenci, s obří LED obrazovkou, která simuluje zapadající slunce nad šumícím mořem. V práci Rony Stern se celý exotický ostrov nebo, chcete-li, tajná zahrada mění v pošetilý letohrádek (folly[9]). Stává se divným rozmarem, který vypadává z kontextu, baví nebo rozčiluje.

Užívám si instantní ráj, ale jakmile mi v hlavě dozní Sunny one so true,... začínám pociťovat beznaděj slepé uličky. Neuklidňují mě ani modely zenových zahrad, které postrádají svoji tíhu. Koncentrovaná přítomnost “fakového” světa, který snad někteří lidé mohou považovat za docela fajn místo, mě nutí k úskoku do historie.

Uklidňuji se tím, že stavět zříceninu Janova hradu bylo zhruba stejně pošetilé jako psát aplikaci pro iPhone “oheň ve vašem krbu” a že i nadále budeme nad podobnými bláznovinami kroutit hlavou a nepřipustíme, aby se staly součástí našich životů. So, KEEP CALM and be optimist.[10]

Rona Stern (*1984) se narodila v Tel Avivu a získala titul na Hamidrasha School of Art, kde absolvovala v roce 2011. V poslední době samostatně vystavovala např. v Büro für kulturelle Übersetzungen Gallery v Lipsku (2016), v Hezi Cohen Gallery v Tel Avivu (2015) a v Sapir Academic Gallery ve Sderotu (2011). Stern se zúčastnila mnoha společných výstav v Izraeli i v zahraničí, včetně  Muzea umění v izraelském Petah Tikva (2014) a v pražské MeetFactory (2015, 2016).

http://www.ronastern.com

Marta Fišerová

[1] Sunny, dneska byl můj život naplněn deštěm; Sunny, směješ se na mě a opravdu snižuješ mé trápení; Černé dny jsou pryč a jasné dny jsou tady; Můj Sunny září tak upřímně; Sunny, jedno je pravda, miluji Tě

[2] Keep calm (angl.) - Buď v klidu

[3] Made in PRC (angl.) - Vyrobeno v Číně

[4] Keep calm and relax (angl.) - Buď v klidu a odpočívej

[5] Keep calm and breathe (angl.) - Buď v klidu a dýchej

[6] easy going (angl.) - bezstarostný, lehkomyslný, tolerantní

[7] fake (angl.) - nápodoba, nepravost, padělek, podvod, falzifikát, imitace, kýč, náhražka, atd.

[8] omg, people (angl.) - Panebože, lidé

[9] folly (angl.) - letohrádek; ale také: pošetilost, hloupost, bláznovství, nerozum

[10] So, KEEP CALM and be optimist. (angl.) - Buď v klidu a buď optimista.