TZ: Umělecká intervence k oslavě 80. narozenin Woodyho Vašulky

Umělecká intervence k oslavě 80. narozenin Woodyho Vašulky / Moravská galerie: Pražákův palác / Brno / 20. 1. – 19. 10. 2017

Umělecká intervence k oslavě 80. narozenin Woodyho Vašulky 

Dne 20. ledna oslaví průkopník video artu a mediálního umění Woody Vašulka své 80. narozeniny. U této příležitosti bude v prostorách expozice ART IS HERE zpřístupněná rekonstrukce instalace Light Revisited – Noisefields, jedno z jeho nejznámějších děl a pro svou halucinatorní povahu divácky nejpřitažlivějších.

Po komentované prohlídce v prostorách expozice bude následovat program v kavárně Praha završený blahopřáním umělci.

WOODY VASULKA: LIGHT REVISITED – NOISEFIELDS

Kurátoři: Tomáš Ruller, Jennifer DeFelice

Spolupořadatel: Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno

Pražákův palác, Husova 18

20. 1. –19. 10. 2017

Brněnský rodák, absolvent FAMU, Woody Vašulka se v roce 1960 společně se svou ženou Steinou usadil v USA. V roce 1969 na ně silně zapůsobila výstava TV as a Creative Medium v galerii Howarda Wise, která byla první přehlídkou věnovanou televiznímu umění.  Pod jejím vlivem se začali orientovat na zkoumání uměleckého potenciálu elektronických médií.  V roce 1971 zakládají společně s Andy Mannickem multimediální studio The Kitchen, ve spolupráci s dalšími umělci a technology experimentují s portapak kamerou, audio syntentizátorem, pořádají video performance a kombinují obrazovou a zvukovou složku v reálném čase. V roce 1973 se stěhují do Buffala, kde působí v Centru mediálních studií. V roce 1980 se stěhují do Santa Fe, kde Woody Vašulka začíná recyklovat průmyslové nástroje z bývalých vojenských základen. V této době také začíná rozvíjet myšlenku Divadla hybridních automatů jako místa interakce mezi účastníky a technologií.  Jeho premiéra se na evropském kontinentě uskutečnila v roce 1993 v Brně v rámci veletrhů Invex. Na počátku nultých let se pravidelně pohybuje mezi Karlsruhe, kde spolupracuje s Centrem pro umění a nové technologie, Brnem a svou základnou v Sante Fe.