Top5týdne 20. 12. 2016

Zemřela Daisy Mrázková, rekordní prodej obrazu Zdeňka Sýkory, Ondřej Boháč ředitelem Institutu plánování a rozvoje Prahy, nové knihy a Philip Rylands opouští Peggy Guggenheim Collection v Benátkách.

1/ Zemřela Daisy Mrázková

Ve středu 14. prosince zemřela ve věku 93 let malířka a ilustrátorka Daisy Mrázková. Absolventka pražské UMPRUM byla v šedesátých letech členkou umělecké skupiny UB 12. V sedmdesátých a osmdesátých letech se věnovala především ilustraci a tvorbě obrazových knih pro nejmenší děti, které byly úspěšně vydávány i v zahraničí – například Neplač, muchomůrko nebo Můj medvěd Flóra. Volnou tvorbu Daisy Mrázkové – obrazy a kresby – v letošním roce představila retrospektivní výstava v zámecké galerii v Jičíně.

2/ Rekordní prodej Zdeňka Sýkory

V aukčním domě Lempertz v Kolíně nad Rýnem padla rekordní částka za dílo českého poválečného umění. Obraz Zdeňka Sýkory Linie č. 3 z roku 1975 koupil nový majitel za 360 tisíc eur. S aukčními poplatky je tak cena vyšší než 12 milionů korun. Dosud byl českým nejdražším poválečným dílem obraz Bez názvu II z roku 1949 od Mikuláše Medka, který se letos na jaře prodal za 10,2 milionu korun.

3/ Ondřej Boháč ředitelem IPR

Novým ředitelem Institutu plánování a rozvoje Prahy byl jmenován Ondřej Boháč. V IPR působil jako zástupce vedoucího, architekta Ivana Hlaváčka, který byl pražskými radními v září odvolán. Po odvolání Hlaváčka odešla z IPR řada odborníků v čele s architektem Romanem Kouckým, kteří pracovali na tvorbě metropolitního plánu. IPR nyní jedná o obnovení týmu. Ondřej Boháč již oznámil, že Roman Koucký bude od ledna vedoucím kanceláře metropolitního plánu.

4/ Nové knihy

Na předvánočním knižním trhu se objevila řada pozoruhodných titulů vztahujících se k výtvarnému umění. Monografie Pionýři a Roboti vydaná nakladatelstvím Paseka představuje československou ilustraci v letech 1950–1970. Tranzit.cz připravil Výbor z textů 1998–2013 Bruna Latoura a Vladimir 518 uzavřel trilogii Kmeny svazkem o období po roce 1989. Nakladatelství Academia vydalo monumentální publikace Design v českých zemích 1900-2000 a Slovník historiků umění, výtvarných kritiků, teoretiků a publicistů v českých zemích…

5/ Philip Rylands odchází z Peggy Guggenheim Collection

Philip Rylands, který dlouhá léta vedl Peggy Guggenheim Collection v Benátkách, oznámil, že ve své funkci v polovině příštího roku skončí. Rylands pracoval pro Guggenheimovu sbírku od roku 1979, zasadil se o rekonstrukci paláce na Canal Grande pro prezentaci umění a pod jeho vedením se dle deníku The Art Newspaper muzeum stalo nejnavštěvovanějším muzeem moderního umění v Itálii.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.