Top5týdne 1. 11. 2016

Nové výstavy v Ústí nad Labem, v Brně proběhla konference Odkaz Aby Warburga, Designblok rozdal ocenění, zemětřesení v Itálii si vyžádalo daň na uměleckých dílech a v Berlíně bude postavena nová budova Neue Nationalgalerie.

1/ Nové výstavy v Ústí

Dům umění spadající pod UJEP otevřel putovní mezinárodní výstavu In Their Eyes..., zkoumající napjaté dějiny okrajových regionů bývalého rakouského mocnářství (Sudet, Istrie a Jižního Tyrolska). Kurátory projektu jsou Camilla Martinelli za italskou a Michal Koleček za českou stranu. V Galerii Emila Filly začala výstava Modelový svět zaměřující se na prostorová díla umělců i architektů (kurátory jsou Eva Mráziková a Tomáš Patermann).

2/ Odkaz Aby Warburga v Brně

V nově otevřené Knihovně Hanse Beltinga spadající pod Seminář dějin umění MU proběhlo 25. října kolokvium věnující se myšlenkovému odkazu Abyho Warburga, jednomu z nejinspirativnějích historiků umění 20. století. Na akci vystoupila řada předních historiků a historiček umění především z Prahy a Brna. Přednáškový den navázal na podobnou akci konanou v minulosti, která se věnovala dalšímu velikánu oboru – Ernstu Gombrichovi. Výsledkem setkání bude sborník vyřčených příspěvků.

3/ Ceny Designbloku

Pražská přehlídka Designblok probíhající již poosmnácté vyhlásila letošní oceněné. Absolutním vítězem se stal Maxim Velčovský, který vystavil nejen výrobky Lasvitu, ale i Slunečnice ovládající prostor střední haly výstavního pavilonu. Jeho díla byla k vidění i v dalších prostorách festivalu. Vyjma Velčovského bylo oceněno deset dalších tvůrců, ateliérů nebo firem. Cenu za školní práci získal Ústav průmyslového designu ČVUT, nejlepší nábytek připravilo studio Vrtiška Žák a ocenění za módní kolekci vyhrála Daria Makeeva.

4/ Zemětřesení v Itálii a umění

Ve střední Itálii (poblíž Perugie) bylo v neděli ráno zeměstřesení o síle 6,6 stupňů Richterovy škály, které následovalo po slabších otřesech ve středu. Byla zničena řada budov poškozených již zemětřesením na konci srpna. Je mezi nimi i řada památek včetně věže klášterního kostela v Nurcii nebo prakticky celého kostela San Salvatore tamtéž. V tomto románském chrámu byly výrazně poškozeny i fresky z 15. století. Preventivně byla z oblasti odvezena i více než tisícovka uměleckých děl.

5/ Nationalgalerie20 v Berlíně zná své architekty

Léta hledaný projekt pro novou budovu berlínské Neue Galerie sídlící v domě od Miese van der Rohe připravilo švýcarské studio Herzog & de Meuron známé například novou budovou pro Tate Modern. Galerie sídlící v prostoru Kulturfora poblíž Postdamerplatzu bude vystavovat umění 2. poloviny 20. století a nemá doposud jasný název (Nationalgalerie20 je pouze pracovní). Architektura budovy vizuálně navazuje na nedaleký kostel sv. Matyáše.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.