TS: Vendula Chalánková

Vendula Chalánková / 35+ / kurátor: Radek Wohlmuth / Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Malá výstavná sieň / Dátum konania: 11. 10. 2016 – otvorené vernisážou o 16.00 hod. do 31.12. 2016

Liptovská galerie Petra Michala Bohúňa v Liptovském Mikuláši zve na samostatnou výstavu jedné z nejvýraznějších českých umělkyň současnosti. Představí na ní výběr toho nejlepšího i projekt inspirovaný přímo geniem loci města.

Vendula Chalánková se v Česku za deset let, které uplynuly od jejího absolutoria v environmentálním ateliéru Vladimíra Merty a Mariána Pally na brněnské FAVU,  zařadila mezi nejzajímavější umělce své generace. Její práce nakoupila Národní galerie v Praze už během studia, a její výtvarné projekty, ať už výstavy nebo knižní produkce, patří v reálu i na sociálních sítích k nejsledovanějším. Ohlas na její tvorbu ale nepřichází jen z rodné země.

„Po tom, co mě v roce 2014 slovenský web HYPERLINK "http://vas.cas.sk/" \n _blankvas.cas.sk označil za nejvtipnější Češku, mám pocit, že mí Slováci mi rozumějí,“ potvrzuje mladá vizuální umělkyně. „Můj speciální vztah ke Slovensku se ale začal budovat už v dětství, kdy jsme jeli s rodiči na rekreaci ROH do Nízkých Tater, a pokračoval, když se po rozdělení republiky odstěhoval Egon Bondy do Bratislavy. Chtěla jsem tehdy dokonce přesídlit za ním,“ vzpomíná.

Výstava v liptovské Galerii P. M. Bohúňa je jejím druhým autorským projektem na Slovensku. Poprvé samostatně vystavovala loni ve Východoslovenské galérii v Košicích. Už před tím se ale skupinově několikrát představila v Bratislavě - na výstavě The Days After The End v Galerii Enter (2010), v rámci Bienále ilustrací (2011), v Galérii Cypriána Majerníka nebo na Festivalu súčasného umenia a kultúry Tutti frutti (2014).

Jak naznačuje název výstavy, který odkazuje k aktuálnímu věku Venduly Chalánkové, jde o lehce bilanční projekt, při kterém se představí výběrem ze svých nejznámějších realizací. Chybět nebudou komiksy, obrazy, ale ani další práce. „Chystám se tady navázat na sérii koláží mapující interiéry různých budov a také snad vytvořit instalaci výjevů ze života několika osobností přímo spjatých s Liptovským Mikulášem, které jsme dohledali společně s kurátorem, k zamyšlení a pro mě zároveň i jako impuls k nové tvorbě. Konkrétní jména zatím nechci prozrazovat,“ přibližuje.

Vendula Chalánková má málo vídanou schopnost spojovat ve své tvorbě vysoké s nízkým, lidové s luxusním nebo tradiční s aktuálním a tím vytváří jakési originální vizuální paradoxy, působivé a zneklidňující zároveň. Jakkoli sama pracuje s nadsázkou, někdy i černým humorem, často tímto způsobem jen bez příkras tematizuje vlastní život nebo situace odpozorované z reality. Není divu, že tak její práce často mají sociální nebo vyhroceně existenciální rozměr. „Vždycky jsem chtěla kriticky reflektovat prostředí a dobu ve kterém žiju, ale také hledat pravdu, krásu a lásku,“ říká k tomu.

Výstavu s autorkou připravil respektovaný český kurátor Radek Wohlmuth (1967), který s Vendulou Chalánkovou pravidelně spolupracuje. V loňském roce se sešli nad její zatím největší pražskou výstavou Láska versus Mamon v Dvorak Sec Contemporary a u premiéry obrazového projektu DINO v nejprogresivnější regionální státní galerii GAVU Cheb.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.