6. 10. 2016 / Prezentace Ateliéru hostujícího umělce AVU: Christina Della Giustina

Prezentace Ateliéru hostujícího umělce AVU: Christina Della Giustina / aula AVU v Praze / Praha / 6. 10. 2016 v 17h

Ateliér hostujícího umělce AVU

zimní semestr 2016/2017

Studenti, kteří mají zájem o semestrální stáž, stejně jako pedagogové, absolventi a širší veřejnost jsou zváni k účasti na prezentaci umělecké tvorby Christiny Della Giustiny ve čtvrtek, 6. října v 17.00 v Aule AVU (3. patro).

Christina Della Giustina (CH)

Umělkyně, spisovatelka, performerka a učitelka Christina Della Giustina je renomovanou novomediální a post-konceptuální autorkou vystavující po celém světě. Její práce spočívá v hluboké osobní zkušenosti, kterou zachytává prostřednictvím obrazů, zvuku, textů a příběhů které dokáže sofistikovaně překládat do vizuálního jazyka, čímž dosahuje fascinujících poetických kvalit.

V současnosti vede ateliér současné tvorby na HKU University of the Arts v Utrechtu a věnuje se praktickému výzkumu v umění v PhD programu na Slade School of Fine Art na UCL v Londýně. Vystudovala filosofii, historii umění a lingvistiku na univerzitě v Curychu a výtvarné umění a politickou teorii na Jan van Eyck Academy v Maastrichtu. Della Giustina pracuje mezioborově a její umění zahrnuje práce site-specific, zejména interaktivní audio-, video- a světelnou performanci, práci se zvukem, komponování, kresbu a psaní. Využívá princip transferu dat z konkrétní reality do uměleckých záznamů, které jsou dál interpretovány a zakoušeny formou kolektivního znovuprožívání konkrétního místa. Výsledná performance přetváří místo jako senzorickou událost a podněcuje k otázkám, které překračují obvyklá pojetí bytí v sobě a bytí ve světě anebo vnímání svého „Já“ spolu s místem.

Její práce byly vystaveny v galeriích po celém světě, např. The Woburn Research Centre, Haus der Kulturen der Welt v Berlíně, Soledad Senlle v Amsterdamu, Montreux Jazz Festival, Academy Gallery v Utrechtu, Netherlands Institute for Media Art NIMK, Shanghai Contemporary Art, Mezinárodní umělecké trienále v polském Lublinu, Botanická zahrada v Curychu a curyšská Kunsthalle.

Christina Della Giustina žije a pracuje v Amsterdamu.

Víc o pracích Della Giustiny:

http://www.dg-c.org/