Top5týdne 24. 5. 2016

Zemřel Adolf Born, proběhl Mezinárodní den muzeí, performer Pyotr Pavlensky odsouzen, předány ceny Gloria musaealis a protesty členů Greenpeace na budově Britského muzea.

1/ Zemřel Adolf Born

V neděli 22. května v Praze zemřel ve věku 85 let karikaturista a ilustrátor Adolf Born. Výtvarník je znám především tvorbou ilustrací dětských knih a animovaných filmů. V šedesátých a sedmdesátých letech se intenzivně věnoval karikatuře, za niž byl oceněn v roce 1974 na světové výstavě v Montrealu.

2/ Mezinárodní den muzeí

Na 18. května připadá Mezinárodní den muzeí, který připomíná Mezinárodní rada muzeí (ICOM) už od roku 1977. Řada institucí na tento den připravila speciální doprovodné programy nebo nabídla své expozice za volné vstupné, jako například Národní galerie v Praze. V Brně se oslava Mezinárodního dne muzeí posunula na sobotu 21. května, kdy proběhla muzejní noc. Do akce se zapojilo 25 muzeí a galerií, které zpřístupnily 42 objektů v Brně a blízkém okolí.

3/ Pyotr Pavlensky odsouzen

Ruský umělec a performer Pyotr Pavlensky byl odsouzen za vandalismus, jehož se měl dopustit v roce 2014 při akci vyjadřující podporu Ukrajině. Přestože čin byl již promlčen a umělec za něj do vězení nepůjde, dále zůstává ve vazbě, protože ještě probíhá řízení kvůli loňské akci, kdy zapálil dveře budovy Lubyanka v Moskvě, bývalého sídla KGB.

4/ Ceny Gloria musaealis

Ministerstvo kultury společně s Asociací muzeí a galerií a českým výborem ICOM vyhlásili držitele cen Gloria musaealis za rok 2015. Cenu za muzejní počin roku získalo Národní technické muzeum za projekt Centrum stavitelského dědictví Plasy. V kategorii výstav uspělo Muzeum města Ústí nad Labem s výstavou Tenkrát na severozápadě. Rok 1945 v Ústí nad Labem a okolí. Ve stejné kategorii bylo oceněno Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze za expozici Český kubismus v domě U Černé Matky Boží. Kompletní výsledky naleznete zde.

5/ Aktivisté na budově Britského muzea

Členové organizace Greenpeace obsadili hlavní průčelí Britského muzea v Londýně, aby upozornili na problematickou spolupráci muzea s ropnou společnosti BP. Společnost sponzoruje výstavu o podmořské archeologii Sunken Cities, kterou Greenpace s odkazem na klimatické změny, k nimž aktivity BP přispívají, dočasně přejmenovali na Sinking Cities. Muzeum bylo kvůli akci na několik hodin uzavřeno.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.