Top5týdne 3. 5. 2016

Architekturu a umění v Liberci nejspíše povede znovu Zdeněk Fránek, v Rudolfinu proběhla vernisáž výstavy Taryn Simon, proti ukončení rozhovorů Guggenheim Musea a Gulf Labor se protestuje, důkazy o ovlivňování aktivit britských muzeí ropným gigantem BP a oznámení nominantů ceny Museum of the Year ve Velké Británii.

1/ Fránek v čele FUA Liberec

Akademický senát Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci navrhl na post děkana Zdeňka Fránka, který fakultu vede od roku 2012. Fakulta nabízí vzdělání v oboru architektury, vizuální komunikace (včetně doktorského studia) a designu prostředí. Fránek patří mezi naše nejvýraznější architekty poslední doby. Postavil několik rodinných domů v Brně nebo dva kostely. Recentně se o něm mluví zejména s projektem tzv. maršmelounu – polyfunkčního domu, který má zaplnit proluku v blízkosti kláštera sv. Anežky v Praze. Rektorovo jmenování Fránka děkanem by mělo být pouze formalitou.

2/Taryn Simon v Rudolfinu

Do 10. června probíhá v Galerii Rudolfinum výstava americké umělkyně Taryn Simon. Kurátor Michal Nanoru pro pražskou přehlídku vybral šest projektů z let 2007–2014, ve kterých se Simon svojí typicky puntičkářskou metodou věnuje nepovšimnutým součástem života současnosti. Ať už jimi jsou ptáci ve filmech s Jamesem Bondem nebo utajované základny amerických náboženských, administrativních a vojenských organizací. Svoji takřka detektivní práci představuje pomocí fotografií, textů, grafiky, ale i sochou nebo filmem.

3/ Guggenheim Museum nekomunikuje s Gulf Labour

Museum právě staví novou budovu v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Stavbu nového výstavního prostoru provází snahy o zabezpečení důstojných podmínek pro dělníky, kteří na ní pracují. Jejich práva zastupuje Gulf Labor Coalition, se kterou však Guggenheim ukončil spolupráci. Skupina umělců se k postupu muzea ostře ohradila – mimo jiné projekcí hesla „ultra luxusní umění – ultra nízké mzdy“ na budovu muzea v New Yorku.

4/ BP ovlivňuje britská muzea

Společnost Art Not Oil Alliance poskytla britské radě muzeí doklady o tom, jak ropná společnost BP přímo ovlivňuje výstavní program a interní chod kulturních institucí, které sponzoruje (jedná se například o British Museum nebo National Portrait Gallery). Nestandardní vztahy porušující etický kodex dotčených institucí se týkaly například výstavy aboriginského umění, vyslání pracovníků muzeí do výcvikového programu boje s terorismem nebo vyhrazování si práva o informování, jaký mají ostatní partneři kulturních institucí vztah k ropnému průmyslu. Připomeňme, že BP nedávno ukončil sponzorství Tate Gallery, která za spolupráci s touto společností byla terčem mnohaleté kritiky.

5/ Museum of the Year

Ve středu 6. června bude vyhlášen vítěz ceny Muzeum roku ve Velké Británii. Od minulého týdne je známo pět finalistů – Arnolfini Bristol, Bethlemské muzeum mysli, Jupiter Artland, Vicoria & Albert Museum a York Art Gallery. Vítěz vybraný odbornou porotou získá 100 tisíc liber. Pořadatel ceny (Art Fund) rovněž vyhlásil veřejnou soutěž o nejlepší fotografii některé z nominovaných institucí.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.