TZ: Spolupráce čtyř brněnských vil v roce 2016

Spolupráce čtyř brněnských vil v roce 2016 / Moravská galerie v Brně / Brno / 22. 3. 2016

Brněnské vilové kvarteto startuje novou sezónu

Jurkovičovu vilu, Vilu Löw-Beer, vilu Stiassni a vilu Tugendhat si mohou návštěvníci prohlédnout od ledna do prosince. Přestože jsou stavby ve správě různých institucí, jsou významným turistickým cílem prezentujícím Brno jako město moderní architektury. Spolupracující vily se tak prezentují pod názvem Brněnské vilové kvarteto. Nyní představují program na celou sezónu.

Každá z vil připravila pro návštěvníky pestrý program s trochu odlišným zaměřením. Společně se však všechny památky zapojí poslední srpnovou sobotu do festivalu Hradozámecká noc, která bude v Brně spíše nocí vilovou. Stejně jako vloni bude rovněž od června do září ke všem vilám zajíždět vyhlídkový turistický minibus provozovaný Turistickým informačním centrem města Brna. Kvarteto plánuje také společnou propagaci či fotografickou soutěž pro veřejnost.

Jurkovičova vila

Připravenou sezónní výstavou bude výstava Martina Rajniše První architektura (od 29. 4.), které bude předcházet studentský workshop, jehož výsledkem bude dočasný objekt na terase za Uměleckoprůmyslovým muzeem. Realizací objektu nazvaného Sloní břich se tento prostor také otevře veřejnosti (od 10. 4.). Motiv mozaiky na štítu Jurkovičovy vily Bača a drak je námětem pohádkového odpoledne pro rodiny s dětmi (28. 5. – ve spolupráci se Střediskem volného času Lužánky). Na letošním Kloboukovém dni (2. 6.) bude možné se nechat unést klobouky a módou z období 1910-1925, seznámit se s dobovou etiketou a významnými osobnosti kolem spolku Vesna. Na výstavu Martina Rajniše bude navazovat výtvarný ateliér pro děti Dřevěná robinsonáda (4. 6.).

Vila Löw-Beer

Od 16. 1. je pro veřejnost otevřena stálá expozice Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. V areálu vily proběhne letos celá řada výstavních a kulturních akcí. V galerii Celnice se návštěvníci od dubna mohou seznámit s historií a současností Muzea Brněnska a od července poznávat světové dědictví UNESCO. V pátek 1. 4. se uskuteční setkání s Hostem ve vile, pozvání přijal herec a moderátor Jan Čenský. Ve spolupráci s brněnskou pobočkou Židovského muzea připomeneme svátek Purim (přednáška, dětská dílna v Celnici) v neděli 17. 4. Dětský den na zahradě vily je plánován na 28. 5. Září bude ve znamení automobilismu (výstava, přehlídka veteránů) a od října bude vila opět hostit významné osobnosti, tentokrát z řad odborníků na architekturu, literaturu či medicínu.

Vila Stiassni

chystá Velikonoce (28. 3. od 10.00) pro děti tak, jak je pro svou dceru a její kamarádky připravovala paní Hermína Stiassni. Dětský den se v zahradě uskuteční také 11. 6. Novinkou bude letní projekce slavných prvorepublikových filmů v zahradě (3. 6., 17. 6. a 29. 7.). Milovníci kávy jistě neminou povídání a ochutnávku s tématem Káva a kavárny za první republiky (15. 6.). Dny evropského dědictví (10.-11. 9.) si připomeneme formou edukačních programů pro rodiny s dětmi, které budou součástí výstavy Památky nás baví. Pro příznivce moderní architektury je připravena řada výstav – například Bruno Taut – mistr barevného stavění v Berlíně (13. 5. až 26. 6.) a dva přednáškové cykly – jarní Nový život v moderní architektuře a podzimní Obnova památek 20. století.

Vila Tugendhat

Stěžejním prvkem hudebních vystoupení je spolupráce s Brno Contemporary Orchestra, jehož koncerty Dne hudby letos oslaví již svoji 5. sezónu (premiéra nového programu 21. 6.). V kalendáři nalezneme i několik unikátních vystoupení jako klavírní Recitál Ivo Kahánka (14. 10. od 20.00), pořádaný v rámci festivalu Janáček Brno. Pro fanoušky populární hudby bude zajisté lákadlem benefiční akustický koncert Tata / Bojs pro Kolečko ve vile Tugendhat, který se uskuteční 20. června. Tradiční akce Léto, swing a kino v zahradě vily Tugendhat (1. 7. od 18.00) v sobě spojuje možnost zatančit si na swingové melodie a posléze shlédnout filmovou projekci na velkoformátových oknech vily. Nedílnou součástí kalendáře jsou taktéž odborné přednášky mezinárodních i tuzemských hostů a pravidelné filmové projekce.

Kontakty:

Jurkovičova vila

Rostislav Koryčánek, kurátor, vedoucí Jurkovičovy vily

tel. 778 533 134, korycanek@moravska-galerie.cz

www.moravska-galerie.cz/jurkovicova-vila

Vila Löw-Beer

Petra Svobodová, kurátorka, vedoucí vily Löw-Beer

tel. 544 245 010, p.svobodova@vila.muzeumbrnenska.cz

www.vilalowbeer.cz

Vila Stiassni

Petr Svoboda, ředitel Metodického centra moderní architektury v Brně

tel. 724016567, svoboda.petr@npu.cz

www.vilastiassni.cz

Vila Tugendhat

Iveta Černá, ředitelka Vily Tugendhat

tel. 602 357 272, iveta.cerna@tugendhat.eu

www.tugendhat.eu