Top5týdne 2. 3. 2016

Art Index 2016, Obrazárna starých mistrů v Drážďanech, nová ředitelka Architekturzentrum Wien, Libeňský most bude opraven a místa konání berlínského bienále.

1/ Art Index 2016

J&T Banka ve spolupráci s portálem Art+ vydala nový žebříček Art Index pro rok 2016, který mapuje současnou výtvarnou scénu na základě důležitých událostí v kariéře umělců (například účast na zahraniční výstavě, významné ocenění atd.). Jména v první desítce jsou stejná jako v loňském vydání, mírně se měnilo jen pořadí. Nicméně na prvním místě je stále Jiří Kovanda, který svou pozici drží už od roku 2014, kdy vyšel Art Index poprvé.

2/ Obrazárna starých mistrů v Drážďanech

V Drážďanech byla otevřena nově nainstalovaná sbírka Obrazárny starých mistrů. Oproti předchozí instalaci ta současná v mnohem větší míře ukazuje díla v denním světle. Sbírka se nachází ve zrekonstruovaném východním křídle tzv. Semperovy galerie. Nyní se začíná s celkovou opravou západního křídla. Celá galerie by měla být zpřístupněna v roce 2018.

3/ Nová ředitelka AzW

Architekturzentrum Wien oznámilo výsledky výběrového řízení na post ředitele, které proběhlo v červenci. Z třiatřiceti kandidátů nejen z Rakouska porota vybrala teoretičku a kurátorku Angeliku Fritz, jež se například podílela na přípravách rakouského projektu pro bienále architektury v Sao Paolu. Dosavadní ředitel Dietmar Steiner, který centrum vede od roku 1993, připravuje jako svůj poslední projekt výstavu s názvem Konec architektury.

4/ Libeňský most bude opraven

Pražští zastupitelé rozhodli, že Libeňský most z roku 1928 navržený architektem Pavlem Janákem bude opraven ve své stávající podobě. Nehrozí mu tedy ani demolice, ani rozšíření, které by výrazně narušilo jeho výtvarné kvality. K záchraně mostu přispěla petice, jíž podepsaly téměř dva tisíce lidí. V současné době probíhá již druhé řízení na prohlášení mostu kulturní památkou. Poprvé usiloval NPÚ o zpamátnění mostu v roce 2004, řízení však tehdy skončilo negativním výsledkem.

5/ Místa konání berlínského bienále

Organizátoři 9. ročníku berlínského bienále, které proběhne od 4. června do 18. září, oznámili místa konání jednotlivých sekcí. Hlavními budovami budou Akademie umění, European School of Management and Technology sídlící v bývalé vládní budově NDR a KW Institute for Contemporary Art. Čtvrtý výstavní prostor poskytne vyhlídková loď Blue Star. Bienále připravuje newyorský tým kurátorů DIS, jehož členy jsou Lauren Boyle, Solomon Chase, Marco Roso a David Toro.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.