TZ: Žanna Kadyrova a Alice Nikitinová

Žanna Kadyrova a Alice Nikitinová / Ochranné zbarvení / PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava / Ostrava / 10. 2. – 1. 5. 2016

Žanna Kadyrova a Alice Nikitinová: Ochranné zbarvení 

10. 2. – 1. 5. 2016

Dvorana Multifunkční auly Gong

Marek Pokorný, kurátor výstavy

vernisáž: 9. 2. 2016 v 18:00

V úterý 9. února bude v 18 hodin zahájena výstava Žanny Kadyrové a Alice Nikitinové nazvaná Ochranné zbarvení. Společný projekt iniciovaný kurátorem Markem Pokorným představíme v galerii Multifunkční auly Gong za přítomnosti obou umělkyň. Výstava potrvá do 1. května 2016 a bude všem návštěvníkům přístupná zdarma.

„Výstava nás spojí se současnou uměleckou scénu na Ukrajině. Žanna Kadyrova patří k nejvýraznějším ukrajinským umělcům mladší generace, samostatně vystavovala například v Itálii, USA nebo Brazílii. V roce 2014 obdržela speciální cenu v rámci Future Generation Art Prize, prestižního ocenění udělovaného mezinárodní porotou. Alice Nikitinová je rozkročená mezi český a ukrajinský kontext, což je dáno rodinným zázemím i jejím studiem na umělecké škole v Kyjevě a pražské Akademii výtvarných umění. Její unikátní přístup k malbě ji v roce 2010 získal nominaci na Cenu Jindřicha Chalupeckého,“ řekl Marek Pokorný, který je zároveň uměleckým manažerem galerie.

Galerie města Ostravy PLATO už třetím rokem zprostředkovává setkání se současným výtvarným uměním nebo i s hudbou a literaturou. V roce 2015 navštívilo výstavy a doprovodné programy platformy více než 23 000 návštěvníků.

„Obrazy Nikitinové a sochy-předměty Kadyrové spojuje zájem obou autorek o věci jako sociální fakta i odkazy k vizuálnímu jazyku avantgardy. Ukazují, jak masově produkované zboží zpřítomňuje absolutní ideu každého předmětu, jeho abstraktní, estetický i sociální rozměr. Jejich tvorba zprostředkovává smyslový zážitek, který vypovídá o naší neustálé oscilaci mezi žitou každodenností a jejím abstraktním znakem, mezi intimní a historickou zkušeností,“ doplnil Pokorný.

U příležitosti zahájení výstavy vyjde stejnojmenný katalog. Výstavu doplní také autorská prezentace Žanny Kadyrové – ve středu 10. února od 18 hodin sama umělkyně provede návštěvníky svou tvorbou a vedle komentáře k vystaveným dílům nabídne i nový pohled na současné ukrajinské umění.

Aktuality a doprovodný program k výstavě najdete na

www.plato-ostrava.cz

Žanna Kadyrova (*1981; Brovary, Ukrajina)

Žanna Kadyrova vystudovala Národní vysokou školu umění Tarase Ševčenka v ateliéru sochařství. Patří mezi nejznámější ukrajinské umělce mladší generace a samostatně vystavovala v celé řadě zemí včetně Rakouska, USA, Itálie, Polska a Brazílie. V roce 2013 se stala laureátkou PinchukArtCentre Award, ceny pro ukrajinské umělce do 35 let, o rok později obdržela speciální cenu Future Generation Art Prize, která je mezinárodní variantou ceny udělované stejnou institucí (v porotě zasedá například Francesco Bonami, Doris Salcedo, Jan Fabre či Adam Szymczyk, kurátor documenta 13). Spolupracuje s globálně působící Galleria Continua.

Alice Nikitinová (*1979; Žatec, Česká republika)

Alice Nikitinová v letech 1994 až 1998 studovala střední uměleckou školu v Kyjevě, mezi léty 1998 a 2004 pokračovala studiem malby na pražské Akademii výtvarných umění u profesora Jiřího Sopka. V roce 2010 byla nominována na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Vystavuje nejen v České republice (Galerie SVIT, Galerie Jelení, GAVU Cheb ad.), ale také v zahraničí (např. Curych, Vídeň, Bratislava, Amsterodam). Společně s Žannou Kadyrovou vystavovala už v roce 2007 v pražské galerii NoD.

PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava

Galerie města Ostravy

MULTIFUNKČNÍ AULA GONG

Dolní Vítkovice, Ruská 2993, Ostrava – Vítkovice

Otevřeno denně 10–18 h

TROJHALÍ KAROLINA

K Trojhalí 3361/5, 702 00 Ostrava – Moravská Ostrava

Otevřeno Po–Pá 08–22, So–Ne 10–20 h

Přístup do všech prostor je bezbariérový

Vstup volný

E: plato@plato-ostrava.cz

www.plato-ostrava.cz, www.trojhali.cz

facebook.com/PLATO.Ostrava