Top10 léta 2015

Ztráty a nálezy v Národní galerii, Pražské stavební předpisy, Bernini na Slovensku, zemřeli Kája Saudek a Eduard A. Šafařík, ničení památek v Sýrii, Ai Weiwei v Londýně a v Praze, Umělci a proroci v NG, Památník lidové architektury v Košicích, změny v galerijním světě a umění v ulicích.

1/ Ztráty a nálezy v Národní galerii

Národní kontrolní úřad koncem července zveřejnil zprávu, podle níž Národní galerie postrádá tři desítky uměleckých děl (zde a zde). Prohlášení NG naleznete zde. Chybějící díla spadají pod Sbírku grafiky a kresby. Podle NG lze očekávat, že díla budou díky doplňujícím kontrolám a inventarizacím dohledána (zde). Podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 bude muset NG vydat církvi obraz Madony z Veveří (zde). NG se proti rozsudku odvolá (zde). Podle galerie obraz nespadá pod zákon o restitucích, protože byl ve vlastnictví státu již před rokem 1948. Církev argumentuje tím, že neexistuje od poloviny 18. století do roku 1958 dokument, podle kterého by o toto dílo přišla.

2/ Pražské stavební předpisy a další architektonické kauzy

V průběhu srpna schvalovala rada Hlavního města Prahy znění Pražských stavebních předpisů. Návrh vypracovaný pod vedením náměstka Matěje Stropnického nebyl přijat a agendu stavebních předpisů převzala primátorka Adriana Krnáčová (zde). Verze předpisů předložená primátorkou byla schválena, nicméně se proti ní sešla řada výhrad – kritizovány jsou zejména ústupky vůči billboardové lobby (zde a zde). Během léta také probíhala diskuse ohledně plánované stavby bytového domu, který pro parcelu v těsné blízkosti Anežského kláštera v Praze navrhl Zdeněk Fránek. Projekt, s nímž řada lidí nesouhlasí, získal už v červnu stavební povolení. Aktuálně se proti vydání povolení sešlo šest stížností (zde). Další architektonická kauza hýbe Hradcem Králové. Devět historiků umění a architektury, například prof. Rostislav Švácha, protestují proti necitlivým úpravám domu od Jana Kotěry na Eliščině nábřeží, kde má vzniknout nové infocentrum a vestavěné půdní byty (zde).

3/ Bernini na Slovensku

Několik desítek let se v soukromé sbírce na Slovensku nacházela busta papeže Pavla V. od Gianlorenza Berniniho. Socha byla v uplynulém roce nabídnuta v dražbě jako dílo neznámého italského sochaře a prodána za 24 tisíc eur. Nový majitel obdržel povolení ministerstva kultury k vývozu sochy, přestože v žádosti uvedl, že se patrně jedná o Berniniho originál. Bustu poté za více než 30 milionů dolarů koupilo Gettyho museum v Los Angeles. Po zveřejnění celé kauzy byl odvolán generální ředitel sekce kulturního dědictví Pavel Šimunič a rovněž i členové komise, kteří doporučili vývoz busty bez vykonání znaleckého posudku (zde, zde a zde).

4/ Kája Saudek a Eduard Šafařík zemřeli

Výtvarník Kája Saudek zemřel po dlouhé nemoci 26. června ve věku 80 let. Poslední rozloučení se konalo v Tančícím domě, kde do 17. září probíhá výstava Saudkových erotických kreseb (zde). V sobotu 15. srpna ve věku 87 let v Římě zemřel profesor Eduard A. Šafařík, dlouholetý ředitel Galerie Doria Pamphili. Šafařík byl především znalcem italské barokní malby, ale zabýval se též dílem českého malíře Jana Kupeckého (zde).

5/ Ničení památek v Sýrii

Organizace Islámský stát pokračuje v systematickém ničení starověkých památek nacházejících se na území Sýrie. V nedávné době byl například zničen Baal-Šaminův chrám, jedna z nejcennějších památek z komplexu antických ruin středosyrského města Palmýra, či křesťanský klášter Mar Elian ve městě Karajtín (zde, zde a zde). Sýrie se pokouší aspoň část památek uchránit před zničením a překupníky odvozem z ohrožených míst (zde). Na destrukční činnost IS zareagovali také britští vědci projektem, jenž má pomocí 3D technologie detailně zmapovat stavby i objekty na Blízkém východě. Archeologové doufají, že s pomocí takových snímků budou moci zrekonstruovat památky, které ničí islámští radikálové (zde).

6/ Ai Weiwei v Londýně a v Praze

Umělec Ai Weiwei po několika letech získal zpět svůj pas, který mu zabavily čínské úřady (zde). Díky tomu mohl vycestovat do Londýna, kde 19. září zahájí svou výstavu v Royal Academy of Arts (zde). Ve Velké Británii stráví pouze tři týdny, přestože žádal o půlroční vízum. Úřady mu ale delší pobyt neumožnily (zde). Ai Weiwei také plánuje navštívit Prahu, kde bude příští rok v rámci akcí spojených s oslavou 220. výročí založení NG vystaven jeho Zvěrokruh. V roce 2017 by pak měl vytvořit dílo přímo určené do dvorany Veletržního paláce (zde).

7/ Umělci a proroci v NG

Od 21. července hostí Veletržní palác výstavu Umělci a proroci: Schiele, Hundertwasser, Kupka, Beyus a další (zde). Na 350 položek exponátů a dokumentačního materiálu přibližuje tvorbu a názory 14 osobností z období let 1872-1972. Výstava připravená kurátorkou Pamelou Kort se již dříve představila ve Frankfurtu nad Mohanem, pražská verze je však pozměněná a více akcentuje české umělce.

8/ Památník lidové architektury v Košicích

Před dvěma lety nainstaloval sochař Tomáš Džadoň na střechu panelového domu v Košicích tři dřevěnice, které představují Památník lidové architektury. Nyní vypršela nájemní smlouva na střechu domu, jejíž prodloužení obyvatelé domu neschválili (zde). Památník tak bude muset být demontován, i když se ještě objevila snaha rozhodnutí zvrátit a mimořádně úspěšné dílo na svém místě zachovat (zde).

9/ Škatulata

V polovině července bylo oznámeno jméno hlavního kurátora nadcházejícího 15. architektonického bienále v Benátkách. Stal se jím Alejandro Aravena z chilského ateliéru Elemental (zde). Novým ředitelem londýnské Tate Britain byl jmenován Alex Farquharson, dosavadní ředitel centra současného umění Nottingham Contemporary. Ve funkci vystřídal Penelope Curtis, která nastupuje do Musea Calouste Gulbenkian v Lisabonu (zde). Z Tate Britain rovněž odchází kurátorka současného umění, Lizzie Carey-Thomas, která nově nastupuje na pozici vedoucí programu Serpentine Galleries (zde). Italské ministerstvo kultury oznámilo jména dvaceti nových ředitelů nejdůležitějších státních muzeí a galerií. Jedná se o součást reforem směřujících k modernizaci italských výstavních institucí (více zde a zde). Změny proběhly i v Česku. Ze smíchovské MeetFactory odchází Karina Kottová, novou ředitelku a předsedkyni správní rady Společnosti Jindřicha Chalupeckého vystřídal Jaro Varga (zde). V průběhu prázdnin oznámili odchod z Moravské galerie v Brně Yvona Ferencová, kurátorka sbírky malířství a sochařství moderního a současného umění, a Martin Vaněk, asistent Metodického centra.

10/ Umění v ulicích

V Brně proběhla tradiční přehlídka Brno Art Open / Sochy v ulicích. Kurátorkou letošního ročníku zaměřeného na vztah sochy a architektury byla Magdalena Juříková (zde). V Ostravě až do 10. října probíhá festival umění ve veřejném prostoru Kukačka, jehož podtitul zní „mezi banalitou a zázrakem“ (zde). V ulicích pražského Žižkova proběhla akce pěti galerií současného umění Neighbourhood Boogie-Woogie, kterou připravil kurátor Piotr Sikora (zde). Projekt Kateřiny Šedé Bedřichovice nad Temží bude po čtyřech letech slavnostně ukončen. V den nového obecního svátku, 3. září, se v Bedřichovicích otevře upravená náves, zrekonstruovaný kulturní dům a výstava k projektu (zde).