Top5týdne 16. 6. 2015

První ročník vídeňského bienále, akviziční politika NG, Design Week v Bratislavě, web umění SNG a pražská muzejní noc.

1/ Bienále ve Vídni

Rakouské Museum für andgewandte Kunst (MAK) pořádá první ročník bienále umění, designu a architektury ve Vídni. Cílem přehlídky s podtitulem Ideas for Change je představit tvůrčí myšlenky a umělecké projekty, které by měly přispět ke zlepšení světa. Hlavními kurátory bienále jsou Pedro Gadanho (New York), Maria Lind (Stockholm), Peter Weibel (Graz) a Harald Gruendl (Vídeň). Bienále, které nabízí výstavy v MAKu, Kunsthalle Wien nebo festival performance v ulicích města, potrvá do 4. října 2015 (zde).

2/ Akviziční politika NG

Koncepce NG pro léta 2015–2020 počítá s výraznou změnou akviziční politiky. Podle Jiřího Fajta je nutné zajistit finanční prostředky na nákupy současného umění, aby mohla galerie plnit jednu ze základních úloh paměťové instituce. Akvizice by měly doplnit i Sbírku starého umění, kterou v posledních letech obohacovala především díla, jež měla být vyvezena do zahraničí. Do roku 2020 by se měla částka určená na nákupy uměleckých děl do sbírek NG zvýšit na 30 milionů korun (zde).

3/ Bratislava Design Week

V Bratislavě se od 8. do 14. června uskutečnil mezinárodní festival současného designu Bratislava Design Week. Hlavní událostí programu byla výstava Svicolando – Hommage Vico Magistretti, která představila tvorbu významného italského architekta a designéra. Součástí festivalu byla také prezentace českého designu – na výstavě České patro vystavovali loňští laureáti cen Czech Grand Design (zde).

4/ Web umění SNG

SNG spustila webové stránky, na které umístila digitalizovaná díla ze slovenských galerií. V databázi je zpřístupněno cca 64 tisíc uměleckých děl, s jejichž snímky mohou uživatelé volně nakládat. Galerie bude web dále rozšiřovat o odborné články pracovníků SNG (zde).

5/ Pražská muzejní noc

V sobotu 13. června se Praze uskutečnila dvanáctá muzejní noc. Letošní ročník nabídl návštěvníkům vstup do osmdesáti objektů. Nově byl zpřístupněn například vládní salonek a secesní čekárna na Hlavním nádraží. Celkově se pražské muzejní noci zúčastnilo 150 tisíc lidí, což je přibližně o 20 tisíc méně než loni (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.