Top5týdne 24. 3. 2015

Pavel Ciprian ředitelem MMB, rekonstrukce Kuksu, NG hledá nový vizuální styl, zemřel Rudolf Němec a NG v Londýně bude mít nového ředitele.

1/ Pavel Ciprian ředitelem MMB

Pavel Ciprian ve výběrovém řízení, které počátkem letošního roku vypsal brněnský magistrát, obhájil svůj post ředitele Muzea města Brna. Jako priority ve svém projektu rozvoje muzea uvádí dokončení rekonstrukce Špilberku a dobudování systému stálých expozic (zde). Složení komise, která posuzovala kandidáty, naleznete zde.

2/ Rekonstrukce Kuksu

Po bezmála dvou letech byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce barokního špitálu s kostelem Nejsvětější Trojice v Kuksu. Obnovou prošly zahrady, fasády stavby i interiéry, kde byl restaurován ojedinělý cyklus nástěnných maleb s tématem Tanec smrti z poloviny 18. století (zde).

3/ NG hledá nový vizuální styl

Národní galerie v Praze vypsala výběrové řízení na vytvoření nového vizuálního stylu instituce. Součástí zadání je podoba webových stránek, návrh plakátu pro stálou expozici francouzského umění 19. a 20. století a také nové logo galerie. Podle ředitele NG Jiřího Fajta je stávající logo příliš konzervativní a nesplňuje nároky moderního muzea (zde).

4/ Zemřel Rudolf Němec

Malíř, grafik a básník Rudolf Němec zemřel 12. března ve věku 78 let (zde). Němec byl představitelem tzv. Nové figurace a patřil k silné generaci umělců, která se začala prosazovat ve druhé polovině šedesátých let. Poslední rozloučení se koná 31. března v kostele sv. Jiljí na Starém Městě v Praze.

5/ Nový ředitel NG v Londýně

Novým ředitelem londýnské National Gallery bude Gabriele Finaldi, který v NG působil v letech 1992-2002 jako kurátor sbírek italského a španělského umění a v současnosti je vedoucím sbírek madridského Prada (zde). Finaldi ve funkci nahradí Nicholase Pennyho, jenž vedl galerii od roku 2008 a loni avizoval svůj odchod do důchodu (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.