TZ: Petra Brázdilová

Petra Brázdilová / Moje věc 3. / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 6. 1. - 15. 2. 2014

Petra Brázdilová: Moje věc 3.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Vavrečkova 7040

760 01 Zlín

www.galeriezlin.cz, otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Vernisáž proběhne v úterý 6. ledna v 17 hodin

V 1. patře 14. továrního areálu ve Zlíně

Výstava potrvá do 15. února 2015

Kurátorka: Lucie Šmardová

Petra Brázdilová je první ženou, která představuje své dílo na samostatné výstavě v Krajské galerii ve Zlíně. Prostřednictvím série různorodých autoportrétů nám autorka předkládá novodobé archetypy ženy, které jsou podrobovány lehké ironii a nadhledu. Zkoumáním sebe sama ji vede k vlastním kořenům, ale i k obecnějším otázkám nad rolí žen ve společnosti a to napříč dvacátým stoletím až do dneška.

Výstava Moje věc 3. navazuje na autorčinu diplomovou práci, v níž hlavním tématem bylo nalézt vlastní archiv věcí, které si nevědomky neseme s sebou již od dětství. Malířsky zpracované předměty dostávali symbolický charakter, byly reinterpretovány v kontextu dějin umění i osobní historie. Snaha ukázat věci v jejich jednoduchosti je důležitá i pro zlínskou výstavu. Zdánlivě jasné kompozice a spojení jsou narušovány, divák mystifikován.

Petra Brázdilová vystudovala Ateliér malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Ve své tvorbě se vedle malby zaměřuje i na fotografii, video, filmový dokument, tvoří objekty a sochy. V průběhu svého studia absolvovala stáž na Maryland Institute College of Art v americkém Baltimore. Společně se Šárkou Růžičkovou Zadákovou je členkou skupiny Kůže na skále. V roce 2010 získala Čestnou cenu Rudolfa Schattauera.

Doprovodný program:

20. ledna v 17.00 a 31. ledna v 15.00 – komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy