TZ: Ivana Šrámková

Ivana Šrámková / Orbis Pictus / FOX Gallery / Praha / do 31. 7. 2014

FOX představuje současnou tvorbu Ivany Šrámkové. V expozici nazvané Orbis Pictus najdete pro Ivanu typické figurativní sochy, kterými se zabývá po celou svoji uměleckou kariéru. Toto téma se objevuje také v jejích obrazech. Figury se prolínají celou její tvorbou. Lze je spatřit v osobitých lustrech, které jsou kombinací industriálních lamp a kříšťálu z období první republiky. Tato svítidla nejsou jen účelovým osvětlením, nýbrž i objektem. Po výstavě v Chicagu, Hamburku, Přerově se tak Ivana objevuje po 3 letech (výstava v DOX), opět v Praze, formou komorní výstavy v galerii FOX.

„Tvořím převážně figury lidí a zvířat, zkrátka figurativní sochy. Je to moje téma, moje řeč, je pro mně nejbližší způsob vyjadřování. Návrat k figurativnosti v širším měřítku si vysvětluji přirozenou oscilací mezi abstraktní a konkrétní metodou vyjadřování v dlouhodobém horizontu. Je to přirozené: každý umělec hledá vlastní, neotřelou a nekonvenční cestu k vyjádření svého poselství a možná trochu podvědomě volí metodu jinou než jeho okolí.“

„Zjednodušuji tvary do často geometrické, monumentální jednoduchosti, k čemuž mě částečně přivedla i práce se sklem, postupy při jeho zpracování a technologické zákonitosti. Optické vlastnosti skla příliš nevyužívám, vyhýbám se rozptylujícím skleněným efektům. Sklo používám hlavně pro jeho barevnost, pro množství způsobů, jak mohu opracovat jeho povrch a pro průchod světla skrze skleněnou masu soch.“ říká Ivana Šrámková.

Použití skla na výrobu soch je hodně specifické, neboť jeho zpracování vyžaduje velikou zkušenost a dovednost – například foukání skla na huti nebo broušení, výroba forem a tavení, to vše jsou špičková, náročná řemesla. Jistým nebezpečím vysoké řemeslné náročnosti jsou pak dokonale vyrobené objekty, které, ale nemají žádný podstatný význam nebo sdělení. Většinu řemeslného opracování soch přenechává sochařka mistrům řemesla a sama vymýšlí, o čem její sochy jsou a jak mají vypadat.  Sochy Ivany Šrámkové jsou klidné, důstojné, monumentální figury, neefektní introverti, kteří nemusí být silným estetickým zážitkem. „Mé sochy neškodí a neštvou, nicméně je v nich cosi znepokojujícího, co vás nutí přemýšlet. Jsou to silné osobnosti. Těžko se mi tyto pocity převádějí do slov, vlastně to ani nejde. Kdyby to šlo, byla by to asi chyba. Můžu sochy analyzovat strukturálně, ale verbálně se mohu jejich poselství jenom přiblížit.“

Pocit nebo zážitek z umění však vnímá každý individuálně. Sochařčiny figury jsou svojí formou velmi ovlivněné uměním přírodních národů, Egypta nebo antiky. Zajímá se o charakter těchto postav, snaží se ho ve svých sochách udržet a neztratit ho během opracovávání skla. Autorka k tomu říká: „Některé sochy mám dlouho v ateliéru a trvá často i měsíce nebo roky než porozumím, jak mají být dokončeny."

Výstava ve FOX je komorní, avšak velmi pestrá počtem témat a škálou použitých materiálu. Ivana Šrámková velmi ráda pracuje s věcmi, které mají svůj příběh a mnohdy jsou odsouzena k zániku. Tentokrát znovu oživuje industriální lampy z již zaniklých továren, např. z betonárky v Holešovicích a ze Škrlovické sklárny. Lampy, které sami o sobě působí jako světelné objekty, nazvala LOW TECH. K názvu říká: Takovéto lampy vznikají doma na koleně. O proti dnešním minimalisticky čistým, dokonalým lampám jsou tvarově bohatší a volnější. Mám ráda, když se starým věcem, které mají duši dá nový význam a život. Použila jsem industriální lustry, které jsem doplnila křišťálovými ověsy přibližně z období 30-tých let minulého století. Kříšťál tak dal lampám jiný rozměr. Lampy ve výsledku působí noblesně, právě díky křišťálu.

FOX Gallery, Křemencova 6, Praha 1

Výstava potrvá do 31. 7. 2014