TZ: Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014

Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014 / Muzeum skla a bižuterie / Jabloned nad Nisou / 29. 6. - 28. 10. 2014

ZA SOUČASNÝM SKLEM ZAMIŘTE DO JABLONCE NAD NISOU

Jedinečnou výběrovou přehlídku současného českého skla a bižuterie zpřístupní od konce června Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. V rámci projektu Mezinárodní trienále JABLONEC 2014 se na čtyřech výstavách představí sedm desítek výrobců skla, bižuterie a šperku, dvacet originálních sklářských výtvarníků ze 14 krajů České republiky a 16 odborných sklářských a uměleckých škol ze tří zemí.

Jako první bude návštěvníkům od 6. června zpřístupněna výstava výrobců a designových studií TRENDY.DESIGN.PRODUKCE. „Podařilo se nám zajistit opravdu reprezentativní účast více než sedmdesáti sklářských a bižuterních firem, včetně tuzemských zastoupení zahraničních výrobců skla. Na výstavě budou prezentovat komerčně úspěšné výrobky z posledních tří let, designové novinky a to, co považují za současné trendy ve svém oboru,“, sdělil hlavní kurátor projektu Petr Nový. Mezinárodní komise, v níž zasednou odborníci třeba ze sklářského muzea z Finska nebo italských Benátek, udělí vybraným kolekcím ocenění v podobě speciálně vyrobené pamětní medaile.

Slavnostní zahájení celého projektu je připraveno na neděli 29. června, kdy se otevřou brány dalších dvou výstav. V Galerii N najde místo prezentace odborných sklářských a uměleckých škol pod názvem A.TO.MY!, na niž se přihlásilo 16 škol od nás, z Polska a Slovenska. Interiéry kostela sv. Anny zaplní unikátní výběr z tvorby sklářských výtvarníků ze všech krajů naší republiky SKLENĚNÁ REPUBLIKA. „Tato výstava si svou úspěšnou premiéru odbyla v únoru na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem“, doplnila kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková. Kromě otevření výstav bude pro návštěvníky slavnostního zahájení připraven doprovodný kulturní program v podobě hudebních a divadelního představení.

Jako poslední pak bude zahájena v červenci prezentace výsledků účastníků mezinárodního bižuterního symposia odborných škol v Galerii Belveder. Muzeum připravilo pro návštěvníky Trienále mimořádnou edici cenově zvýhodněných vstupenek ve vizuálním stylu projektu, která bude platná pro vstup na všechny čtyři výstavy. Součástí projektu bude také již 3. ročník diskusního semináře Sklářské svítání, který je pořádán ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. V srpnu se Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014 propojí s pokračováním úspěšné výstavy Křehká krása, jejímž pořadatelem je Svaz výrobců skla a bižuterie. Celý projekt bude slavnostně zakončen 28. října.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, www.msb-jablonec.cz