Nový Artalk

Vítáme vás v novém Artalku. Co se změnilo? Předně jsme trochu upravili uspořádání rubrik do jednotlivých kategorií. V Aréně budeme přinášet dále rozhovory a komentáře různého zaměření. Nově zde přibyly rubriky Barometr, v níž se budeme ptát vybraných osobností na názory na různé situace, a Kulatý stůl, v němž budeme publikovat rozhovory s více osobnostmi s odlišnými postoji ke zvoleným námětům. Kromě toho v Aréně naleznete krátkodobé speciální rubriky. Ve spolupráci s Metodickým centrem CENS MG pracujeme na příspěvcích, které se budou týkat názorů českých i zahraničních kurátorů na stálé expozice, kromě toho pracujeme na vzniku dalších rubrik, jež by se měly odborněji věnovat výtvarné teorii, současnému galerijnímu a výtvarnému provozu, ale také hodnocení doprovodných programů.

Recenze jsou nově rozděleny na recenze výstav, publikací a událostí, přičemž při tvorbě těchto rubrik chceme pokračovat a rozšiřovat spolupráci se studenty vysokých škol výtvarného zaměření. To znamená, že kvalita těchto příspěvků může být v některých ohledech kolísavá, na druhou stranu chceme dávat možnost studentům si vyzkoušet práci s médii a se psaním recenzí.

Tiskové zprávy a přehledy přednášek jakož i diskuzí, kolokvií, workshopů a dalších akcí (nově pod názvem Doprovodné programy) naleznete v Artservisu, kam se také přesunul Monitoring médií, Top5 týdne a přehled aktualit. Nově se budou v této kategorii objevovat Minizprávy, v niž bychom chtěli krátce, avšak co nejaktuálněji, informovat o dění na galerijní a výtvarné scéně.

Rubriky Mileny Bartlové (In_margine) a Jana Zálešáka (In_profundum) jsme přesunuli pod Artalk.blog, kde také naleznete rozhovory Kateřiny Štroblové týkající se nezávislých galerií, které na české scéně fungovaly v 90. letech minulého a nultých letech tohoto století (Houby po dešti), a příspěvky Zuzany Friday Přikrylové o hudebních počinech umělců a teoretiků pohybujících se na výtvarné scéně (Hudebka).

Dále se na Artalku budete každý týden setkávat s novou Kustodkou Květou, budete moci hodnotit vybrané stěžejní výstavy v rubrice Black Square. Fotoreport se přesunul do kategorie Audiovizuál, na níž hodláme spolupracovat s Artyčokem, respektive přinášet přehled vybraných videí prezentovaných na těchto stránkách.

Artalk by měl také umožnit snazší orientaci podle místa, ke kterému se dané příspěvky vztahují, a více informací budeme také zveřejňovat k jednotlivým autorům, kteří na Artalk přispívají.

Přivítáme váš názor na nový Artalk i na další možnosti jeho zlepšování.

 

Redakce Artalk.cz