TZ: Roman Erben

Roman Erben / Events / Prácheňské muzeum v Písku / Písek / 5. - 29. 9. 2013

Roman Erben: Events (a jiné drobné akce)

„Není důležité vystavovat, je důležité žít,“ říká výtvarný umělec Roman Erben, jemuž začíná 5. září 2013 v Písku výstava s názvem Events. V Čechách vystavoval letos třiasedmdesátiletý autor samostatně naposledy před více než čtyřiceti lety. V Prácheňském muzeu bude k vidění bohatý průřez jeho kresbami a akryly od konce 70. let po současnost. Výstava potrvá do 29. září.

Erben se narodil v Praze, vystudoval Fakultu strojního inženýrství na ČVUT a následně se živil v oboru. V 60. letech měl blízko k pražským surrealistům kolem Vratislava Effenbergera, v roce 1980 odešel z Čech do Německa, kde žije jednou nohou dodnes. Realizoval se nejen jako malíř a grafik, ale i jako kreslíř, fotograf, autor knižních obálek, spolupracoval s filmem, redigoval a vydával vlastní revui Humus, vyučoval výtvarnou výchovu. Vystavoval samostatně i v rámci skupinových expozic v řadě zemí světa. Publikuje poezii, drobnou prózu a esejistiku; po roce 1989 vydal česky čtyři knihy: Artyčoky chána Kučuma (Torst, 1995), Honitba v salónu (Concordia, 2004), Šero v holubníku (Pulchra, 2010) a Úlety (Protis, 2011).

Výtvarné práce Romana Erbena v sobě pojí technickou preciznost s tou nejsvobodnější imaginací. Autor si rád hraje, experimentuje s tím, co zná, i s tím, co ještě nepoznal. Rozum se v jeho díle přetahuje s imaginací, linka škádlí s vlnovkou, jistá mechanická strojovost vede dialog se svobodnou asociací. Konkrétní a věcné je v jeho podání v přirozeném vztahu s abstraktním a obecným. Nápady pro své práce pak autor sbírá kdekoli: ve skutečnosti i ve snu, v oblacích i v zaprášeném koutě. Zajímá ho každodenní člověk stejně jako město a majestátní příroda. Dívá se na to všechno vesměs s ironií, ale nikdy ne svrchu: v jeho kreslených a psaných groteskách je klaunem ten druhý vždycky stejně jako autor sám.

U příležitosti výstavy v Prácheňském muzeu vychází stejnojmenná publikace (112 stran, ISBN 978-80-87688-13-7), kterou otvírá studie Jana Gabriela a uzavírá rozsáhlý rozhovor s autorem. Knihu vydalo královehradecké nakladatelství Milana Hodka.

http://www.prachenskemuzeum.cz/