Top5týdne 16. 9. 2012

V Liberci začala výstava Květy Pacovské, v Jízdárně Pražského hradu Stanislava Kolíbala, brněnská radnice vypsala konkurz na ředitele Domu umění, do čela GHMP se hlásí deset uchazečů, historici umění sjezdovali v Brně a na Praze 5 pokračuje bitva o truhlíky.

1 / Brno vyhlásilo konkurz na ředitele Domu umění

Brněnští radní ve středu vypsali výběrové řízení na post ředitele Domu umění města Brna (zde). Uchazeči musejí mít vysokoškolské vzdělání, absolvování dějin umění či kurátorská praxe však nejsou podmínkou, ani nejsou považovány za výhodu. Tou je pouze „praxe v řídící funkci“. Přihlášky je možné posílat do konce října. Stávající ředitel Rostislav Koryčánek již dříve oznámil, že se chce o místo znovu ucházet. O složitých vztazích s vedením města hovořil v březnu v Art+Antiques (zde).

2 / O vedení GHMP se uchází deset zájemců

Na místo ředitele GHMP se vedle Karla Srpa, Milana Bufky a Petry Hoftichové, kteří tento post již v minulosti zastávali, hlásí Marek Pokorný, Rostislav Koryčánek, Magdalena Juříková, Richard Drury, Simona Vladíková, Eva Balaštíková a Zdeněk Marek. Představení jejich projektů (zde). GHMP se týká i zpráva, že výbor pro kulturu pražského magistrátu ve středu doporučil zapůjčení Slovanské epopej v roce 2017 na čtyři měsíce do Japonska (zde).

3 / Začaly výstavy Květy Pacovské a Stanislava Kolíbala

V Jízdárně Pražského hradu ve čtvrtek začala velká výstava Stanislava Kolíbala (zde), ve stejný čas se v Oblastní galerii v Liberci konala vernisáž výstavy Květy Pacovské (zde). Oba patří mezi ve světě nejoceňovanější české umělce poválečné generace. Pacovské výstavu je možné navštívit do 25. listopadu, Kolíbalovu až do 6. ledna.

 

 

4 / V Brně se uskutečnil Sjezd historiků umění
Ve čtvrtek a v pátek se v Brně konal čtvrtý Sjezd historiků umění organizovaný Uměleckohistorickou společností ve spolupráci s brněnským Seminářem dějin umění FFMU. Večírek pak hostila Moravská galerie. Pedagogové a studenti Ústavu dějin umění FFUK akci, která se koná vždy jednou za tři roky, až na pár výjimek ignorovali, reprezentativně naopak byla zastoupena Katedra dějin umění a estetik VŠUP. Foto (zde).

 

5 / Radnice Prahy 5 řeší co dál s truhlíky

Zastupitelé Prahy 5 v úterý rozhodli, že dočasně pozastavují projekt na ozelenění ulic Smíchova obřími betonovými truhlíky (zde). Současné vedení radnice se od projektu distancuje a zodpovědnost svádí na své předchůdce. Realizovalo ho prý jen proto, že na něj městská část dostala evropskou dotaci. Vtipný popis jednání zastupitelstva má na svém FB Adam Gebrian (zde).

 

 

______________________________________________________________

Reakce předsedkyně UHS Michaely Ottové na zprávu "V Brně se uskutečnil Sjezd historiků umění"

Dikce zprávy o "ignoraci" sjezdu ze strany studentů a pedagogů Ústavu pro dějiny umění FF UK je nejen zbytečně konfrontační, ale hlavně též mylná (možno spočítat dle registrovaných účastníků sjezdu). Přítomnost či nepřítomnost kohokoliv na sjezdu se nepochybně dá interpretovat, ale jiným způsobem, než je tento, dle mého názoru nešťastný.

Doc. PhDr. Michaela Ottová, Ph.D. předsedkyně UHS