Top5týdne 17. 6. 2012

Byli vyhlášeni finalisté cen Jindřícha Chalupeckého a Oskára Čepana, MoMA na Art Basel projevilo zájem o dílo Běly Kolářové, pražský magistrát chystá změny v podpoře kulturních projektů, v Hradci Králové mají novou lávku přes Orlici od Mirko Bauma a začal festival Smetanova výtvarná Litomyšl.

1 / Finalisté cen Jindřícha Chalupeckého a Oskára Čepana

V úterý byla zveřejněna jména finalistů letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde), ve středu pak její slovenské obdoby Ceny Oskára Čepana (zde). V Česku odborná porota do finále vybrala Adélu Babanovou (1980), dvojici David Böhm (1982) & Jiří Franta (1978), Jiřího Thýna (1977), Richarda Loskota (1984), Vladimíra Houdka (1984), na Slovensku Tomáše Džadoně (1981), Miru Gáberovou (1979), Otu Hudce (1981) a Mateje Vakulu (1981).

.

2 / Češi na Art Basel

V Basileji se od pondělí do neděle konalo několik galerijních veletrhů. Na hlavním veletrhu Art Basel, v sekci zaměřené na mladé umělce, vystavovaly galerie Hunt Kastner Artworks z Prahy a Gandy Gallery z Bratislavy (zde). Pražské galerie Jiří Švestka a Vernon se zúčastnili doprovodného veletrhu Volta (zde). Z českého a slovenského umění se bylo na Art Basel možno setkat ještě s díly Romana Ondáka, Evy Koťátkové, Márie Bartuszové, Jana Merty a především manželů Kolářových. O jednu z asambláží Běly Kolářové podle ART+ projevilo zájem MoMA (zde).

3 / Praha omezí svá partnerství

Praha by od příštího roku měla výrazně omezit partnerství a naopak posílit grantové programy. O podpoře formou partnerství na základě doporučení příslušného výboru dosud rozhodovala přímo Rada města a stávalo se, že podporu získaly i projekty, které předtím odborné grantové komise odmítly. Do budoucna by 90 % všech peněz mělo být rozdělováno formou grantů (zde). Pro příští rok by to mělo znamenat navýšení peněz na granty dohromady o 70 milionů korun. Tématu se v pondělí věnovala Česká pozice (zde).

.

4 / Lávka v Hradci Králové

V Hradci Králové byla ve čtvrtek slavnostně otevřena nová lávka pro pěší přes Orlici (zde). Spojuje kampus pedagogické fakulty s Jiráskovými sady při soutoku Orlice s Labem. Svými technicistními formami lávka nezapře, že její autor je někdejším členem školky SIALu. Architekt Mirko Baum od 70. let žije v Německu, kde přednáší na technické univerzitě v Cáchách. Spoluatorem lávky je Baumův někdejší žák David Bareš (zde).

 .

.

5 / Smetanova výtvarná Litomyšl

V sobotu začal 8. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle, cyklu výstav pořádaných u příležitosti slavnějšího hudebního festivalu (zde). Letošní ročník je ve znamení 180. výročí narození Julia Mařáka, jemuž jsou věnovány hned tři výstavy. Galerie Zdeněk Sklenář hostí výstavu Kamila Lhotáka (do 29. 7.) a ve spolupráci s Galerií Miroslava Kubíka ještě průřezovou výstavu současným českým uměním (do 29. 7.). White Gallery v Osíku u Litomyšle připravila výstavou abstraktních kvašů Františka Kupky zapůjčených z Musea Kampa (do 10. 7.).