Top5týdne 4. 5. 2012

Munchův Výkřik vydražen za rekordní cenu, Salmovský palác se po letech otevřel pro veřejnost, Jan Třeštík za pokus o vývoz Picassa nebude postihován, objev krypty s unikátní výzdobou pod pražskou Loretou a nová dominanta Londýna - socha/věž od Anishe Kapoora.

1 / Výkřik vydražen za rekordní cenu

Slavný obraz Edvarda Muncha Výkřik, pastel z roku 1895, byl ve středu v New Yorku vydražen za rekordních 120 milionů dolarů. Jde o dosud nejvyšší cenu za jakékoliv umělecké dílo dosaženou v aukci. Munch tento námět zpracoval celkem čtyřikrát, tři varianty obrazu se dnes nacházejí v muzejních sbírkách v Oslu. K identitě kupce aukční síň nic nesdělila, spekuluje se však o Katarské královské rodině, která stála za několika rekordními nákupy moderního a současného umění v posledních letech (zde).

.

2 / Salmovský palác otevřen po rekonstrukci

Ve čtvrtek se pro veřejnost po víc jak tříleté rekonstrukci otevřel Salmovský palác na Hradčanech, který byl uzavřen již od začátku 90. let. Palác patří Správě Pražského hradu, která jej v roce 2003 pronajala Národní galerii za symbolickou jednu korunu ročně (zde). Milan Knížak tehdy hovořil o tom, že by se sem z Anežského kláštera přesunula sbírka středověkého umění, později NG plánovala, že by zde bylo vystaveno umění 19. století. Palác se nakonec otevřel výstavou Pernštejnové, kterou připravil Národní památkový ústav a která potrvá až do konce července (zde).

3 / Třeštík uznán vinným, trestán nebude

Odvolací soud ve čtvrtek potvrdil, že galerista Jan Třeštík se podílel na pokusu o nelegální vývoz Picassova obrazu Sedící žena. Jako ředitel GASKu vydal osvědčení k trvalému vývozu díla, ačkoliv to vůbec nebylo v jeho pravomoci. Podle Třeštíka se z jeho strany jednalo jen o nedbalost, mělo podle něj jít pouze o dočasnou zápůjčku. Odvolací soud se ztotožnil s názorem prvoinstančního soudu, že neznalost Třeštíka nezbavuje odpovědnosti. Současně mu však zrušil podmíněný trest s tím, že trestem bylo již projednávání věci u soudu (zde).

.

4 / Objev pod pražskou Loretou

V ambitu pražské Lorety začala výstava Ars moriendi, která představuje nově objevenou výzdobu krypty pod zdejším kostelem Narození Páně. V kryptě, která byla otevřena poprvé po minimálně několika desetiletích loni na jaře, byly nalezeny unikátní raně barokní nástěnné malby s motivy smrti a vzkříšení, o jejichž existenci se do té doby nevědělo. Malby vyvedené jen v odstínech černé a hnědé vznikly roku 1664 na objednávku tehdejší patronky Lorety Alžběty Apolonie hraběnky Kolowratové. Předlohou hlavní scény se stal známý Rembrandtův lept Vzkříšení Lazara (zde).

5 / Olympijská věž od Anishe Kapoora

V Londýně byla odhalena 115 metrů vysoká ocelová socha, která je společným dílem Anishe Kapoora a inženýra Cecila Balmonda. Věž, která je zamýšlena jako trvalá vzpomínka na Olympijské hry a která má na vrcholku vyhlídkovou plošinu, se nachází v parku mezi hlavním olympijským stadionem a plaveckým bazénem.. Stavbu, která nese sponzorský název ArcelorMittal Orbit Tower, z velké části zaplatil nejbohatší Brit, ocelářský magnát – mimo jiné majitel ostravské Nové hutě – Lakshmi Mittal (zde).