TZ: Androgynekologie

Androgynekologie / Kateřina Knoppová, Monika Kolářová, Kristýna Nytrová, Nina Mikušková, Zuzana Kleinerová, Sára Peková, Klára Břicháčková, Markéta Polcarová, Petra Růžičková, Hana Němečková, Barbora Trnková, Kateřina Olivová, Gabriela Zigová, Karolína Kohoutková / Galerie VŠUP / Praha / 6. 4. - 5. 5. 2012

Androgynekologie

Ženský a mužský model v dílech studentek Ateliéru tělového designu FAVU

6. 4 – 5. 5 Galerie VŠUP

5. 4 v 18hodin

 

Ateliér tělového designu FAVU v Brně představí výběr ze svých prací v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

 

Dva cykly prací – Práce s modelkou a Práce s modelem - rozvíjejí téma rozdílné objektivace a využití ženského a mužského těla pod rouškou umělecké tvorby. Vychází z klasické historické akademické situace, kdy skupina odborníků (vzdělaných a oblečených) pozoruje objekt (placený a nahý). Do konce 18. stol. se v této pozici objektu nacházel převážně muž, od pol. 19. století dominuje ženský akt. Situace, se kterou pracují studenti, je významově bohatší o ten rozměr, že v roli povolaných umělců v ateliéru vystupují pouze ženy.

„Pro úkol Práce s modelkou jsme zvolily ženu mladou a krásnou, jako jsme my samy, aby modelová situace mohla nastat.“ vysvětluje vedoucí ateliéru Lenka Klodová. Ustavila se tak skupina mladých žen, z nichž jedna měla odlišné postavení. Mladé ženy, studentky umění, mohou modelku exploatovat fyzicky i psychicky, mohou získávat její podoby, fotografie, otisky, míry, slova, úsměvy, vůně, teplo, tvary… Mohou být pokoušeny otázkou: Nebylo by lepší stát na druhé straně? V druhém úkolu Práce s modelem přichází místo ženy –„ jedné z nás“ – muž – „jaký asi bude?“. Situace se mění ve zvědavě obrannou. Je zde Element, který si vynucuje potyčku se stereotypy a zároveň neulevuje z náročnosti průzkumu vlastních pozic autorek. Je erotičnost situace nevyhnutelná?

Androgynekologie by mohla být nová společenskovědní disciplína – studium člověka člověkem. Jeden na jednoho. Bez jakéhokoli dělení na jednotlivé složky a aspekty. Bez členění na anatomii, morfologii, fyziologii, duši a tělo. Jeden takový vědec by zvládl za kariéru prostudovat tak tři, pět, deset lidí? Trochu by to připomínalo běžný život.

Vystavují:

Kateřina Knoppová, Monika Kolářová, Kristýna Nytrová, Nina Mikušková, Zuzana Kleinerová, Sára Peková, Klára Břicháčková, Markéta Polcarová, Petra Růžičková, Hana Němečková, Barbora Trnková, Kateřina Olivová, Gabriela Zigová, Karolína Kohoutková

Ateliér tělového designu Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně byl založen v roce 1998. Jeho první vedoucí byla doc. Mgr. Jana Preková. Od září 2010 ateliér vede Mgr.A. Lenka Klodová, Ph.D.

Pro víc informací odkazujeme:

www.ffa.vutbr.cz

www.telovydesign.cz

Výstavu zahájí Lenka Klodová, živé akce studentek a audiovizuální skupina Sitcom.