TZ: Na koho to slovo padne

Na koho to slovo padne / Radka Pitrmucová, Filip Šach, Kartel Šiktanc, Zdeněk Kvasnica, Marek Ehrenberger, Jiří Toman, Michal Kukačka, Matěj Hanauer, Jiří Konvalinka, Martin Ponec / Galerie/CZD / Praha / 12 - 30. 3. 2012

Výstava „Na koho to slovo padne“ propletá slova obsahem i formou

Praha, 7. března 2012 – V pražské Galerii/CZD, kterou provozuje občanské sdružení CZECHDESIGN, proběhne 12. března vernisáž výstavy „Na koho to slovo padne“. Ta představí soubor fotografií nové české módní značky PLETKY, za níž stojí grafická designérka Radka Pitrmucová. Součástí expozice snímků Filipa Šacha budou také výstupy týdenní práce spisovatele Karla Šiktance a sedmi mladých grafiků přizvaných do projektu. Jejich úkolem bylo volně zpracovat náhodně vybranou frázi ze Slovníku větných spojení, mezi nimi třeba „Co ty vo tom víš“ nebo „Hoď sebou“ .

„Pozváním tvůrců z různých odvětví jsem chtěla ukázat různé přístupy k práci s textem. Jinak zachází se slovem básník a jinak typograf,“ vysvět- luje spoluautorka výstavy Radka Pitrmucová. Projekt navazuje na koncept¨její značky PLETKY, která staví na hře s idiomy, frázemi, slovními hříčkami a floskulemi. Radka Pitrmucová doslova splétá významy slov s jejich grafickou podobou, materiálem a střihem. Výsledkem jsou šály „zá-pletky“, volná trika „Je mi to volný“, trika s rukávy po lokty s nápisem „Je to na dlouhý lokte“ a další „spleteniny“ (viz fotografie v příloze).

Vedle básníka Karla Šiktance, nositele Seifertovy ceny za rok 2011, se na vernisáži výstavy představí Zdeněk Kvasnica (student UTB) a Marek Ehrenberger (absolvent UTB, v současné době VŠUP), Matěj Hanauer, Jiří Konvalinka a Martin Ponec (studenti VŠUP) a Jiří Toman a Michal Kukačka (studenti UJEP). Vernisáž začíná v Galerii/CZD v Vojtěšské 3 v 19 hodin a výstava potrvá od 13. do 30.března, vstupné na ni je volné.