TZ: Černá slunce skončila, v Ostravě zazáří modrá

Černá slunce skončila, v Ostravě zazáří modrá / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 5. 3. 2012 

ČERNÁ SLUNCE SKONČILA, V OSTRAVĚ ZAZÁŘÍ MODRÁ

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje připravila ve spolupráci s předními odborníky přehlídku českého moderního umění z období 20. až 40. let 20. století, kterou zhlédlo téměř 28 000 lidí.

Od 7. prosince do 4. března byla v ostravském Domě umění k vidění výstava Černá slunce/ Odvrácená strana modernity 1927–1945, která představila české moderní umění od 20. do 40. let 20. století z nového úhlu pohledu. K vidění bylo na 200 děl čtyř desítek představitelů českého moderního umění 20. století, a to včetně běžně nepřístupných prací ze soukromých sbírek. Kromě mnoha jiných byli zastoupeni i světově proslulí umělci, jako je například Toyen, František Kupka, Josef Váchal, Jindřich Štýrský, Jan Zrzavý, Emil Filla nebo Josef Čapek. Exponáty na výstavu poskytlo na 40 zapůjčitelů.

Výstavu Černá slunce zhlédlo 27 853 návštěvníků, a to i přesto, že byl zrušen jeden ze dvou volných dnů. V posledním týdnu výstavy stoupla průměrná denní návštěvnost na 700 osob. Expozice do galerie přilákala mnoho nových návštěvníků. Jednalo se o významnou společenskou událost. Největší zájem o výstavu byl evidován o víkendech, poslední neděli výstavu zhlédlo necelých 2 000 návštěvníků. Vedení galerie vnímá Černá slunce stejně úspěšně jako výstavní projekt Sváry zření / Fasety modernity na přelomu 19. a 20. století / 1890–1918, který před třemi lety zhlédlo na třicet tisíc návštěvníků.

"S návštěvností výstavy jsem zcela spokojen. Rozdíl v návštěvnosti mezi oběma projekty je vzhledem k uskutečněným změnám mizivý. Výstava se stala druhou nejúspěšnější expozicí v historii Domu umění. Přilákala zájemce z Čech, Moravy i příhraničních států. Dům umění byl v posledních týdnech stále plný. Nejvíce návštěvníků přišlo samozřejmě z Ostravy a blízkého okolí. Cítím zadostiučinění z toho, jak moc si Ostravané váží kultury, kterou zde mají," doplňuje Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Výstavu v Domě umění doprovodila řada programů. Uskutečnily se dvě filmové projekce, na 60 odborných komentovaných prohlídek pro školy i veřejnost a přes 100 vzdělávacích programů pro školy.

V rámci realizace doprovodných programů se galerie jako instituce otevřená lidem snažila co nejvíce vyjít vstříc potřebám veřejnosti. Zájem o komentované prohlídky byl enormní, z těchto důvodů byly průběžně přidávány další (v původním plánu bylo pouhých 13 komentovaných prohlídek). Obrovský zájem galerie zaznamenala i v oblasti vzdělávacích programů pro školy. Od února byl pro školní skupiny Dům umění otevřen již od osmé hodiny ranní a byla nabídnuta možnost zúčastnit se vzdělávacích programů v pondělí, kdy je pro veřejnost zavírací den. V rámci této výjimečné výstavy byla prodloužena také otevírací doba v úterý a čtvrtky až do 19 hodin. „Velmi rád bych v budoucnu na tuto výstavu navázal dalším velkým výstavním projektem,“ uzavírá Jůza.

Po Černých sluncích rozzáří v nejbližších dnech Dům umění další unikátní projekt, který představí jedno z raných děl Františka Kupky Tvar modré z roku 1913. Výstava je jednou z posledních veřejných prezentací obrazu před jeho aukcí. Expozice s názvem Modrá Františka Kupky bude zahájena v úterý 13. března v 17 hodin v ostravském Domě umění a potrvá do 8. dubna. Vstupné 20,- Kč plné, 10,- Kč zlevněné. Výstavní sály otevřeny úterý – neděle od 10.00 do 18.00 hodin.