TZ: Marek Delong a Kryštof Netolický

Marek Delong a Kryštof Netolický / Nemít lád :( :-(*** / Anne Frank Memorial / Brno / do 13. 3. 2012

Marek Delong a Kryštof Netolický se znají už dlouho, baví je podobné věci a před necelým rokem spolu začali malovat. Poprvé spolu vystavují právě v brněnské nezávislé galerii Anne Frank Memorial, kde můžete jejich práce vidět do poloviny března.

Marek studuje na brněnské Fakultě výtvarných umění VUT v ateliéru Video Martina Zeta, víc než akademické prostředí a konkrétní zaměření ateliéru ho však ovlivňuje a inspiruje kultura street artu. Právě street art a graffiti jako inspirační zdroje jsou tím, co Kryštofa a Marka spojuje a proč často pracují ve dvojici. Jednu věc je však třeba říct hned na úvod: Nedělají street art. Oba kdysi aktivně sprejovali po ulicích a měli k tomu blízko, dnes se však jejich zájem o tuto kulturu projevuje trochu jiným způsobem. Věnují se hlavně malbě, kromě plátna však ze všeho nejraději malují na velké zdi uvnitř starých opuštěných industriálních budov - jejich nástěnné malby tak můžete vidět například ve Zbrojovce nebo Vlněně. Jazyk street artu, jeho formy a motivy se do jejich tvorby přímo promítají, naivitu a přímočarost „kluků z ulice“ však střídá lehce ironický komentář a nadsázka.

Výstavu NEMÍT LÁD :( :-(*** ve vitrínách Anne Frank Memorial tvoří dva jednobarevné tisky na pauzovacím papíře. Už díky použité technice jsou tyto práce formálně uhlazenější a méně expresivní než jiné jejich obrazy a nemají tu reprezentovat to nejvýraznější a klíčové z jejich tvorby. Popkulturní a streetartové motivy spojené do narativních scén tu spíš odkazují k jejich nástěnným malbám ve zchátralých budovách a jsou také pozvánkou na společný blog (http://futurats90210.blogspot.com/)

Malování je pro Marka Delonga a Kryštofa Netolického především zábava. Street art jako takový vzniká zcela mimo jakýkoli akademický diskurz, a proto se na něj jen těžko dají aplikovat termíny teorie umění. Tito autoři a jejich díla se však stávají součástí světa umění, a tak se musí vyrovnávat také s jeho pravidly. V tuto chvíli se pohybují někde mezi ulicí a galerií – nejvíc jim vyhovuje prostředí starých průmyslových objektů, které mají rádi pro jejich atmosféru.

/Klára Stolková/

Výstava potrvá do 13. 3. 2012. Vitríny jsou nepřetržitě přístupné.

Anne Frank Memorial, v průchodu ke kavárně Spolek, Orlí 22, Brno.

www.facebook.com/AnneFrankMemorial