TZ: Dosud nejcennější Kupkův obraz bude krátce před aukcí vystaven v Ostravě

Dosud nejcennější Kupkův obraz bude krátce před aukcí vystaven v Ostravě / Galerie výtvarného umění v Ostravě / 27. 2. 2012 

DOSUD NEJCENNĚJŠÍ KUPKŮV OBRAZ BUDE KRÁTCE PŘED AUKCÍ VYSTAVEN V OSTRAVĚ

Po dobu tří týdnů bude Kupkův obraz Tvar modré, jehož aukce se chystá v dubnu v Praze, prezentován v Galerii výtvarného umění v Ostravě.

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, připravuje ve spolupráci s Adoolf Loos Apartement and Gallery další mimořádnou výstavu pro jeden obraz, která představí jedno z raných děl Františka Kupky. Tvar modré z roku 1913 je považován za jeden z nejvýznamnějších českých abstraktních obrazů.

Výstava je jednou z posledních veřejných prezentací obrazu před jeho prodejem. Aukce díla se uskuteční 18. dubna 2012 v Kaiserštejnském paláci v Praze. Vyvolávací cena obrazu je 45 milionů korun, odhadovaná cena je ještě o dvacet milionů vyšší. „Tvar modré je mimořádné dílo, protože se jedná o jeden z jeho nejvýznamnějších abstraktních obrazů. Až dosud nebyl obraz podobné hodnoty ve veřejné aukci v České republice dražen. Malbu je možno bez nadsázky označit za ikonu českého moderního malířství,“ vysvětluje Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Továrník Jindřich Waldes zakoupil obraz přímo od Františka Kupky. Waldes byl Kupkovým blízkým přítelem, mecenášem i propagátorem jeho díla od roku 1919. Tvar modré byl v roce 1939 konfiskován nacisty a deponován v Zemské a následně Národní galerii v Praze. V devadesátých letech bylo dílo restituováno dědici Jindřicha Waldese. Tvar modré patřil k nejlepším dílům Waldesovy sbírky a podle potomků byl umístěn nejprve v obývacím pokoji a posléze v pokoji dcery Andulky ve vile Waldesových v Praze.

Slavný, mnohokráte publikovaný a vystavovaný Kupkův obraz Tvar modré (v literatuře bývá rovněž uváděn pod názvem Modř) vznikl v roce 1913. Na obrazu však Kupka pracoval několik let, vracel se k němu, upravoval ho. Tvar modré byl poprvé představen veřejnosti na výstavě v galerii La Boétie v Paříži v roce 1924. Je pravděpodobné, že Kupka malbu drobnými zásahy definitivně dokončil až před pařížskou výstavou, což dokazují rentgenové snímky obrazu. Obraz byl v minulosti vystavován ve Francii, Rakousku, Nizozemí, Srbsku, Švédsku, Itálii, Japonsku, USA i Německu.

V letech 1911–1914 Kupka procházel zásadním vývojem. Maloval nejvýznamnější obrazy nejen z hlediska vývoje moderního umění. Zápas o nové umění byl v jeho podání bojem o nového člověka a svět. Kromě geometrické abstrakce Kupka prozkoumával v mnoha vývojových peripetiích své tvorby docela odlišné výrazové možnosti. Mimo jiné vytvořil i zcela osobní variantu nefigurativní tvorby: imaginativní, fantaskní abstrakci, která je svými východisky ukotvena v symbolismu a secesi.

Výstava Modrá Františka Kupky bude zahájena v úterý 13. března v 17 hodin v ostravském Domě umění a potrvá do 14. dubna. Vstupné 20,- Kč plné, 10,- Kč zlevněné.

Výstavní sály otevřeny úterý – neděle od 10.00 do 18.00 hodin.

František Kupka (1871–1957), český malíř a grafik, je považován za jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Studoval výtvarné umění v Praze i Vídni, kde získal stipendium pro pobyt v Paříži. Ve Francii strávil většinu svého života. Zajímal se o duchovní nauky, spiritistismus a mysticismus.