TZ: Houby v Brně

Houby v Brně / Václav Stratil, Dalibor Chatrný, Jiří Sobotka, Marian Palla, Libor Jaroš , Pavel Jirásek , Marie Jirásková, Pavel Pražák, Pavel Hayek, Jiří Hynek Kocman, Jana Apetauerová, Bára Přidalová, Natálie Chalcarzová, Vendula Kramářová, Tomáš Hlavenka, Jana Hlavenková- Prekopová, Ivan Kříž, Vendula Chalánková, Ida Herrmannová / Divadlo Reduta / Brno / 18. 1. - 30. 3. 2012 

Název výstavy: „Houby v Brně“, tematická výstava napříč médii a generacemi v pracích umělců působících v brněnském regionu.

Místo: výstavní prostory divadla Reduta, Brno, Zelný trh

Termín výstavy: 18. 1. - 30. 3. 2012

Vernisáž: středa 18. 1. 2012 v 17.00 hod.

V rámci vernisáže se uskuteční předpremiéra 13 ti dílného seriálu „Na houby“, kterým provázejí Arnošt Goldflam a Josef Polášek, režie Pavel Jirásek, ČT Brno, 2011

Kurátor: Tomáš Hlavenka

Výstava představuje motiv houby a houbařství v kontextu současného umění. Téma houby se v umění a kultuře objevuje od pradávna všude tam, kde rostou. Jejich tvarosloví vyráží z ateliérů v časových periodách obdobně jako skutečné plodnice ze svého podhoubí. Poslední úroda sahá od postmoderny osmdesátých let až po současnost. Výstava „Houby v Brně“, je právě přehlídkou prací dvaceti umělců brněnského regionu z několika generací, zasažených touto vlnou. Autory spojuje kromě společného námětu i hravost, humor či ironie.

I přes ryze oblastní název „Houby v Brně“, se zdaleka nejedná o akci regionální úrovně. Ve výstavních prostorách brněnské Reduty můžete od 18.1.do 30.3. 2012 shlédnout práce Dalibora Chatrného, Jiřího Hynka Kocmana, Václava Stratila, Pavla Hayeka, Jiřího Sobotky, Mariana Pally a dalších osobností výrazně překračujících hranice Brna. Kurátorem výstavy je vizuální tvůrce a amatérský mykolog Tomáš Hlavenka. K výstavě vyjde katalogový list.

Na výstavu dále tematicky naváže březnový festival Ceremony of Another GEneration pořádaný v Besedním domě, který bude ve znamení dvojitého jubilea Johna Cage (1912 – 1992), excentrika a reformátora euroamerické klasické hudby, který byl zároveň nadšeným mykologem a členem Československé mykologické společnosti.

V rámci vernisáže výstavy 18.1.2012 od 17 hodin proběhne i předpremiéra 13-ti dílného seriálu „Na houby“ v režii Pavla Jiráska. „Kdo nehoubaří, není Čech,“ by mohla klidně znít parafráze známého fanouškovského pokřiku vyjadřující obsah seriálu k jehož sledování zvou průvodci Arnošt Goldflam, Josef Polášek a přední čeští mykologové. První díl vysílá 18. února 2012 program ČT2 od 10:20.

Vystavující:

Václav Stratil, Dalibor Chatrný, Jiří Sobotka, Marian Palla, Libor Jaroš , Pavel Jirásek , Marie Jirásková , Pavel Pražák, Pavel Hayek, Jiří Hynek Kocman, Jana Apetauerová, Bára Přidalová, Natálie Chalcarzová, Vendula Kramářová, Tomáš Hlavenka, Jana Hlavenková- Prekopová, Ivan Kříž, Vendula Chalánková, Ida Herrmannová

Výstavy v Redutě jsou přístupné denně od 10 do 18h a v době představení. V době představení jsou výstavy přístupné pouze pro návštěvníky představení.