Liverpool ...to nejsou jen „brouci“!

Monika Mažárová navštívila na sklonku loňského roku na několik dní Liverpool, aby zjistila, že při umělecko-historické návštěvě Británie se vyplatí zajet za zajímavými projekty i mimo hlavní město. Kde hledat zdejší kulturní instituce? Kam zajít za uměním moderním a kam za starými mistry?

Pokud se v převážně industriální atmosféře vydáte za kulturním zážitkem, máte dvě možnosti – Unescem chráněné doky na řece Mersey, tzv. Albert Dock, nebo kulturní čtvrť na William Brown Street zahrnující krom muzejně-galerijních budov i knihovnu, divadlo, či koncertní síň..

Albert Dock Museum of Liverpool se otevřelo návštěvníkům teprve v létě roku 2011, což z něj činí nejmladší muzeum a zároveň také nejnovější budovu v rámci Albert Dock. Protáhlá stavba hledí k řece Mersey i do centra Liverpoolu totožným průčelím, jemuž dominuje prosklená obdélná plocha nasávající do svého středu všechno dění z městských ulic. Tomuto architektonickému pojetí pak odpovídá samotná výstavní aktivita zaměřená výhradně na liverpoolské umělce, stejně jako expozice zabývající se historií svého města, místními fotbalovými kluby, interprety populární hudby a spisovateli. Ač se jedná o tradiční regionální muzeum, nečekejte nudu a šeď: naopak zde uchvátí barevné a vizuálně zajímavé interaktivní zpracování expozic.

Poblíž Muzea Liverpool se nachází Tate Liverpool, jeden ze čtyř členů rodiny Tate Gallery, který zastupuje v liverpoolské kulturní sféře především umění 20. a 21. století, jež se prezentuje v jedné z průmyslových budov z 19. století. V prostorách, upravených pro galerijní účely známým britským architektem a nositelem Pritzkerovy ceny Jamesem Stirlingem, se prezentuje sbírka Tate Collection prostřednictvím převážně krátkodobých výstav. Výjimkou potvrzující pravidlo se stal projekt představující vývoj sochařského odvětví od počátku 20. století až po současnost DLA Piper Series: This is Sculpture zpřístupněný od roku 2009 do jara 2012. Tento skutečně vydařený projekt také odpovídá kvalitě, jakou od proslulé instituce Tate očekáváme. Zklamáním však zůstává zdejší muzejní obchod se zásobami publikací většinou z německého nakladatelství Taschen dostupných i v Česku. Vlastní knižní produkce světově proslulé instituce Tate zde téměř chybí, stejně jako katalog k výše zmíněné expozici.

William Brown Street Pokud vám současná umělecká produkce nic neříká, pak zamiřte na William Brown Street do Walker Art Gallery, kde na vás čekají díla starých mistrů uspořádaných chronologicky po jednotlivých místnostech. Narazíte zde tak na Tiziana, Rembrandta, Rubense, Poussina, ale i Degase, Moneta, Cézanna a taktéž na známé britské malíře Thomase Gainsborougha, Williama Turnera, atd. Až na vás začne ze vší té velkoleposti doléhat Stednhalův syndrom, vydejte se do místností moderního a současného umění a vyzkoušejte si zde pohodlnost židle Pantonky či křesla Wassily. Možnost otestovat pohodlí designového posezení na vlastní kůži jistě ocení i ti, kdo modernímu umění nijak neholdují.

Co v průvodci nenajdete... Pokud se vám omrzí nabídka státních muzeí a galerií z knižního průvodce vydejte se za místními umělci do The Gallery Liverpool. Z Albert Dock sem dojdete do patnácti minut a třeba si tu i nějaké to dílo vyberete do vlastní sbírky. Přímo v samotném centru města se nachází The Bluecoat. Jedna z nejstarších liverpoolských budov poskytuje přístřeší nejen vizuální tvorbě, ale i hudbě, tanci či literatuře. Svou performancí se zde předvedla po polovině 60. let Yoko Ono, která se sem s novou performancí vrátila po čtyřiceti letech v roce 2008 u příležitosti znovuotevření budovy.

Liverpool Biennial Jednou za dva roky celé město ožívá díky liverpoolskému bienále, které se dokonce pyšní označením „největší festival současného vizuálního umění Spojeného království“. Na posledním ročníku byla k vidění díla například Carlose Amoralese, Raymonda Pettibona, Magdaleny Abakanowicz. Českou uměleckou scénu zde zastoupila Eva Koťátková. To nejlepší ze soudobé světové umělecké produkce znovu zaplaví Liverpool už 15. září letošního roku.

Ač bývá Liverpool vnímán především jako město s průmyslovým oparem a asociuje v nás spíše kolébku populární hudby a fotbalovou Premier league, má zajisté své platné místo na poli britské kulturní scény. I zde se vyplatí utéct před anglickým deštivým počasím do některého z muzeí či galerií, a to nejen díky obvykle bezplatnému vstupu. Pokud se ale v nejbližší době na Britské ostrovy nechystáte, můžete do 26. února navštívit výstavu Reného Magritte v Albertině z produkce liverpoolské Tate.