TZ: Natvrdlí slaví 10 let

27. 11. 2011Artalk Infoservis

Natvrdlí slaví 10 let / Karel Jerie, MICL, Lukáš Miffek, Jaroslav Valečka / Galerie Michal's Collection / Praha / 29. 11. - 6. 12. 2011

Natvrdlí slaví 10 let

Karel Jerie, MICL, Lukáš Miffek, Jaroslav Valečka

Praha, 20. listopadu 2011 - Letos uplyne deset let od památné chvíle, kdy švýcarský teoretik Dr. Bernard Coty zformuloval a zveřejnil manifest „Budoucnost patří Natvrdlým“. Umělci, kteří souzněli s ideovým programem manifestu a veřejně vystupují ve výstavním projektu „Natvrdlí“, se při příležitosti výročí rozhodli uspořádat výstavu. Krátkodobá výstavní akce se uskuteční v pražské galerii Michal’s Collection a představí, kam se ve své tvorbě malíři za jedno desetiletí posunuli. Vernisáž proběhne 29. 11. 2011.

Malíři Karel Jerie (1977), MICL (1969), Lukáš Miffek (1978) a Jaroslav Valečka (1972) přiblíží svou tvorbu pod vedením kurátorky projektu, Rey Michalové. „Natvrdlí“, pracující s jemným humorem a nadsázkou, se prezentovali již několika výstavami v České republice a na programu mají mnohé další.

Manifest Dr. Cotyho, ze kterého výstavní projekt Natvrdlí vychází, má upozornit na roli malířství v současné době a chce obhájit klasickou malbu: „Obraz je mrtev. Není snad ani možné, že se ještě dnes na počátku třetího tisíciletí najdou „umělci“, kteří malují obrazy. Co je k tomu vede? Copak si neuvědomují, že budoucnost patří novým médiím? Copak jim nedošlo, že performance a happening mají silnější dopad na divákovy emoce? … Copak jsou opravdu tak natvrdlí? Nabízí se jediná odpověď. Ano! Natvrdlí jsou všichni, ale jenom hrstka si to dokáže přiznat.“ (Bernard C. Coty, Praha, 2001)

Návštěvníci výstavy se mohou těšit na originální a lehce překvapivou prezentaci autorů i malý dárek. U příležitosti výročí bude slavnostně pokřtěn také reprezentativní katalog Natvrdlých s textem kurátorky výstavního projektu PhDr. Reou Michalovou. „Třešničkou na dortu“ pak bude konference s teoretikem Dr. Bernardem Coty, žijícím trvale mimo ČR. České publikum bude mít možnost se s ním setkat vůbec poprvé.

Galerie Michal's Collection

Husova 13

110 00 Praha 1 - Staré Město

Vernisáž 29. 11. 2011 v 18,00 hod.

Výstava potrvá do 6. 12. 2011

www.natvrdli.eu

www.michalscollection.cz