Pochybný Modigliani z Prahy

Časopis Art Newspaper ve svém listopadovém čísle vznáší pochybnosti o pravosti obrazu Portrét Marevny, který je jako dílo Amadea Modiglianiho vystaven na výstavě Pařížská škola 1905–32 v Puškinově muzeu v Moskvě. Pro nás je tato zpráva zajímavá tím, že zastánci pravosti díla mimo jiné argumentují nedávnou malířovou „rozsáhlou výstavou“ v Praze.

Pochybnosti o pravosti díla podle časopisu vznesl nejmenovaný ruský sběratel, který v roce 2006 zvažoval koupi obrazu. Poté, co chemický rozbor na obraze odhalil přítomnost syntetických pigmentů vyráběných po roce 1940 – Modigliani zemřel v roce 1920 –, od koupě ustoupil.

Obraz má být portrétem ruské kubistické malířsky Marie Vorobieff-Stebelské, která žila v Paříži. Galeristka Natali Kourniková, která v ruce 2003 připravila její výstavu v Treťjakovské galerii, upozorňuje, že portrét se malířce vůbec nepodobá. „To se u Modiglianiho nestává. Vždy v jeho portrétu najdete stopy podobnosti,“ cituje list galeristku.

Christian Parisot, prezident Modiglianiho institutu v Římě, je přesvědčen, že obraz je pravý. Tvrdí, že pravost malby potvrzují i chemické a spektrografické analýzy a připomíná, že krom Prahy – Modiglianiho institut byl jedním z pořadatelů výstavy – byl jako Modiglianiho dílo vystaven už na výstavě v Museé Bourdelle v Paříži v roce 1983.

Nad rámec článku v Art Newspaper dodáváme, že Christian Parisot byl v lednu 2010 ve Francii pravomocně odsouzen za padělání kreseb Modiglianiho partnerky Jeanne Hébuterne.

Článek Art Newspaper (zde) / Články o pražské výstavě (zde, zde)

 

Jan Skřivánek | Narozen 1977, je absolventem dějin umění a historie na Masarykově univerzitě v Brně a Mediálních studií na Univerzitě Karlově v Praze. Od konce roku 2006 vede časopis Art+Antiques. Před tím jako externista přispíval do týdeníku Euro, do Mf Dnes a do dalších médií. Je členem občanského sdružení Artalk. V září 2012 byl na tři roky jmenován do grantové komise hlavního města Prahy pro oblast kultury a umění. Od roku 2013 je členem dramaturgické rady Českých center a poradní a akviziční komise Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze.