TZ: Unterior

25. 10. 2011Artalk Infoservis

Unterior / Akram Al Halabi, Eva Kadlec, Thomas Kuebler Robert Pawliczek, Janine Poelzl, Anne Puhony, Susanne Richter a Bartosz Sikorski / Galerie AVU / Praha / 25. 10. - 7. 11. 2011 

Unterior

Výstava studentů ateliéru abstraktní malby profesora Erwina Bohatsche z Akademie výtvarných umění ve Vídni.

Hlavní zásadou moderny bylo razit odpor k tradicím za každou cenu. Co když nám však tradice již nikdo nevnucuje, co když se samy nabízejí?

Západní liberální demokracie směřuje k univerzálnímu, homogennímu státu. Tradice, ony ždibečky lokální relativity, jí stály v cestě. V minulosti bylo jediným řešením tyto tradice ničit. Neoliberalismus však přišel na to, že někdy stačí tradice pouze zpacifikovat, ba že to může být dokonce lepší řešení. Nejen že se tak zmírní společenská nespokojenost, která zánik tradic doprovázela, ale pokud se tradice dochovají, aniž by měly schopnost klást dále odpor, stanou se pro systém potenciálně užitečnými coby tržní komodita.

Výstava Unterior představuje několik studentů z ateliéru abstraktní malby na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Její kurátoři a zároveň asistenti ateliéru Luisa Kasalicky a Abraham Orden koncepčně zvolili vlastní didaktický přístup. Prezentují názor, že pokud se budeme tvářit jako klasičtí modernisté a budeme vzdorovat tradicím, které jsou již naprosto pasivní a které má společnost dávno pod kontrolou, bude to pouhé plýtvání energií a utápění se v nostalgii, a navíc se tak budeme podílet na oné komodifikaci tradic. Oběma přístupům chybí imaginace. Svým studentům vysvětlují, že tradice, které svět vyplivnul a nechal ležet ladem, se nabízejí jako poddajné útržky materiálu. Můžeme je přinést do ateliéru, nakupit ve svém díle, dát jim nový účel či pro ně vymyslet nové využití, tak aby mohly znovu fungovat, ale jiným způsobem.

Učí, že když bude umělec na danou tradici pohlížet s respektem, když pochopí, jaký měla význam, než ho z ní západní liberální demokracie vysála, uvolní síly, na které není ideologie připravená. Tradici lze uchopit novým způsobem a vytvořit jiný způsob odporu. Z takových setkání umělce a tradice vyplývají okamžiky svobody a záblesky alternativní budoucnosti.

Vystavující umělci: Akram Al Halabi, Eva Kadlec, Thomas Kuebler Robert Pawliczek, Janine Poelzl, Anne Puhony, Susanne Richter and Bartosz Sikorski

Vernisáž 25. října v 18 hod

Výstava potrvá do 7. listopadu 2011