TZ: Katarzyna Kozyra - mimořádné setkání s polskou umělkyní

Katarzyna Kozyra / V umění ožívají sny / Polský institut v Praze / Praha / 25. 8. 2011 od 19.00 a 26. 8. 2011 od 16.00

Katarzyna Kozyra, nepřehlédnutelná současná polská performerka, režisérka a sochařka, iniciátorka a představitelka tzv. kritického umění, je letos porotkyní studentského filmového festivalu FreshFilm, sekce Theatre Optique.

Při této příležitosti zvePolský institut na přehlídku krátkých videí a videoinstalací autorky zrealizovaných v rámci projektu V umění ožívají sny.

In Art Dreams Come True / V umění ožívají sny

Čtvrtek 25.8., 19.00

Pátek 26.8., 16.00

Projekt „V umění ožívají sny“, který tvoří série performancí, kvazi-divadelních produkcí, happeningů s účastí publika a filmů, vznikal v letech 2003 - 2008. Při přípravě jednotlivých děl Kozyra působila jako režisérka, hlavní účinkující i jako „surová materie“ v rukou svých průvodců – Glorie Viagry a Maestra, kteří vystupují v různých rolích. Berlínský transvestita Gloria (jehož umělkyně vnímá jako vzor „skutečné ženskosti“) a Maestro (učitel operního zpěvu Grzegorz Pitułej) uvádějí svou svěřenkyni, Kozyru, do světa plného strojenosti, konvencí a póz. Tytéž prvky se prolínají každým jejím uměleckým provedením – ať jde o operní divu, kabaretní umělkyni, Olympii z Offenbachovy opery nebo Sněhurku ze známé pohádky.