TZ: Liberecká galerie vystavuje měnící se obraz

Martin Velíšek / Dotkni se obrazu / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 22. 6. - 7. 7. 2011

Liberecká galerie vystavuje měnící se obraz

(Liberec, 22. června 2011) – Pouze do 7. července mají návštěvníci Oblastní galerie v Liberci možnost zhlédnout parafrázi obrazu Eugena Jettela „Měsíční krajina s větrníky“. Cílem jejího autora – postmodernisty Martina Velíška - bylo vytvořit interaktivní a hravé dílo. Divák svým dotekem může měnit náladu krajiny a rozhodnout, zda se nad větrníky zatáhne obloha, nebo mokřady ozáří úplněk.

Postmoderní umění působí na divákovu fantazii, vybízí k rozdílným interpretacím díla a dává prostor pro komunikaci s divákem. Stejný záměr, podpořený netradiční instalací, má i Velíškův obraz. Jak celé „kouzlo“ funguje, osvětluje ředitel galerie Jan Randáček: „Za obrazem jsou nainstalované světelné diody, které různým způsobem obraz prosvětlují. Tlačítky mohou návštěvníci zvolit, zda se zdůrazní krajina s úplňkem, dorůstajícím měsícem, nebo se zataženou oblohou.“

Kurátorka Zuzana Štěpanovičová doplňuje: „Procítěním všech možností pak divák více porozumí definitivní variantě, pro kterou se rozhodl Eugen Jettel v roce 1884. Replika je záměrně nedokončená, aby ponechala dominanci původnímu dílu.“ Velíškův obraz je krátkodobě vystaven v rámci stálé expozice německého a rakouského malířství 19. století. A právě Eugen Jettel, autor originálu, patří mezi hlavní představitele rakouského náladového impresionismu. Ovlivněn barbizonskou školou i pařížským salónním uměním, Jettel zaznamenává krajiny z pomezí Rakouska a Uher, Normandie, Holandska, Bretaně či Istrie.

Zajímavostí je i cesta, jakou se Jettelovy obrazy dostaly do sbírky liberecké galerie. Umělec po dlouhá léta působil v Paříži, kde se často ve svém ateliéru setkával s rakouskými, maďarskými i českými malíři. Jedním z nich byl i Eduard Charlemont, který významně obohatil sbírku libereckého velkoprůmyslníka Heinricha Liebiega, z níž pochází značná část děl vystavená v liberecké galerii.

Parafráze Martina Velíška bude vystavena do 7. července, kdy proběhne i komentovaná prohlídka.

Otevírací doba galerie: út, st, pá, so, ne od 10 do 18 hod, čt od 10 do 19 hod