TZ: Tomáš Hlavina

Tomáš Hlavina: Nástroje 2010 / Galerie ad astra / Kuřim / 14. 4. - 16. 5. 2010

V dubnu a květnu vystavuje Galerie ad astra na zámku v Kuřimi objekty pražského vizuálního umělce Tomáše Hlaviny. Bude to soubor jeho nových prací z posledních několika let. Je to jeho druhá výstava v této galerii, poprvé zde vystavoval v roce 2004.

Hlavina se narodil roku 1966 v Děčíně. V letech 1986 až 1992 studoval na Akademii výtvarných umění, absolvoval v intermediálním ateliéru profesora Milana Knížáka. Po ukončení studia získal řadu grantů a stipendijních pobytů, nejčastěji v Itálii, Německu, USA.

Tomáš Hlavina patří k těm umělcům ve výtvarné oblasti, kteří nekladou důraz čistě jen na vizuální stránku své práce. Jeho velmi inteligentní a sofistikovaný projev pracuje s kritickým myšlením, které mu dovoluje pomocí svých objektů dotýkat se otázek a podrobovat analýze filosofické i náboženské směry. Činí tak ne pouze na základě vnějších podobností a asociací, ale pronikáním do vnitřních struktur těchto směrů. To vše však neznamená, že by jeho tvorba postrádala diváckou přitažlivost i vysoké kvality ryze výtvarného rázu. Autor sám o výstavě říká: „Letošní výstava v Galerii ad astra je souborem nových děl vytvořených převážně v posledním roce. Velká část děl vznikla v New Yorku za stipendijního pobytu v International Studio & Curatorial Program (ISCP). Jedná se o jakési pokračování v sérii děl Nástroje, na které pracuji již několik let. Nejde o uzavřený projekt, který by byl vymezen nějakým programem, spíše o sérii děl, která se přirozeně řetězí, která však různým způsobem souvisí s rozmanitými nástroji. Nástroje to mohou být velmi konkrétní a obvyklé, zcela nové, nebo jen spíše metaforické. Dosti často souvisí s pohybem, nikdy však nejde přímo o mobilní objekty, ale o jakési modely různorodého účelu.˝

Hlavina začal samostatně vystavovat v roce 1993, od tohoto roku též spolupracuje s Galerií MXM, až do jejího zániku. Má za sebou přes 20 samostatných výstav. Zúčastnil se rovněž více než 80 společných výstav u nás, v Evropě, Africe i USA.