Volba rektora AVU

26. 10. 2009Artalk Infoservis

Dne 29. 10. 2009 se uskuteční volba rektora AVU. V souvislosti s touto volbou se stávají aktuálními otázky týkající se současného směřování této umělecké školy a možnosti změn, které by na Akademii mohly s příchodem nového rektora nastat. Senát AVU bude rozhodovat mezi dvěma kandidáty. Jsou jimi Jiří Kotalík, který chce udržet stávající standart AVU a Jiří Příhoda, který tvrdí, že systém fungování AVU potřebuje změny.

Pavlína Morganová, jenž působí na vědecko-výzkumném pracovišti AVU, minulý týden vyzvala osobnosti z umělecké veřejnosti, aby do 29. 10. napsali otevřený dopis senátu Akademie, ve kterém by podpořili zvolení Jiřího Příhody. Podle Morganové „AVU dlouhodobě stagnuje a je nutné školu radikálně omladit.“ Otevřené dopisy od Zbyňka Baladrána, Jana Merty a Mileny Dopitové, které senát AVU již obdržel, jsou prezentovány na stránkách http://www.avu.cz/index.php. Kotalíkovo vítězství je podle Morganové předem dané a padesátka takovýchto dopisů by důvěryhodnost volby mohla přinejmenším zpochybnit.

Zasílání dopisů podporujících Jiřího Příhodu je však podle Jiřího Davida, který taktéž souhlasí s nutností změny fungování AVU, zbytečné. Davidovi se nelíbí, že zvolení Jiřího Kotalíka je téměř jisté a jedinou možnou změnu vidí v jiném přístupu studentů, kteří jsou dnes podle něj rádi, že na Akademii studují a nevzmůžou se na odpor. Celkový přístup k vedení AVU kritizuje David slovy: „Škola která si do svých vnitřních pravidel zakóduje, že rektor musí být volen pouze z řad stávajícího pedagogického sboru, či z vlastní akademické obce, je předem ztracena v incestnim kruhu.A jak je známo, incestní vztahy generuji následné deformace, degenerace a v dlouhodobém časovém useku zásadní úpadek.“

Stručné teze volebního programu J. Příhody

Stručné teze volebního programu J. T. Kotalíka