Bude Jošt na koni?

Rada Magistrátu města Brna 9. června 2009 rozhodovala o osudu sochy Jošta na Moravském náměstí v Brně. Za její rozhodnutí by se nemusla stydět ani chytrá Horákyně: rada pořadí navržené odbornou porotou schválila, o realizaci sochy nerozhodla.

Pod vedením architekta Petra Hrůši by mělo v Brně dojít k rekonstrukci Moravského náměstí v prostorách před Místodržitelským palácem. Odborná porota pod vedením Martina Reissnera – bývalého vedoucího odboru kultury Magistrátu města Brna a současného ředitele Moravského zemského muzea – vybrala jako vítězný návrh Maria Kotrby, který ztvárnil Jošta jako robustního muže sedícího na koni. Na druhém místě stanul společný návrh Štěpána Dokoupila, Jiřího Hlušičky a Petra Macka, třetí skončil vedoucí sochařského ateliéru FaVU a bývalý člen Tvrdošíjných Michal Gabriel, jehož práci lze v průběhu léta vidět v rámci brněnského projektu Sochy v ulicích.

Vítězný návrh na Joštovu sochu se setkal s nepříznivými reakcemi, v anketě Brněnského deníku drtivá většina respondentů odpověděla, že se jim návrh nelíbí. Vzniku sochy a jejímu umístění na Moravském náměstí může však zabránit rada města Brna. Ta otázku Kotrbova návrhu projednávala na dnešním jednání. Rada sice vyhlásila výsledky soutěže podle doporučení poroty, rozhodnutí, zda se socha opravdu bude realizovat, však zatím nepadlo a podle tiskového oddělení Magistrátu města Brna není znám termín, kdy by mělo být o osudu sochy definitivně rozhodnuto.

Kromě již zmíněného Martina Reissnera v porotě zasedla Magdalena Juříková, primátor města Brna Roman Onderka, senátor Richard Svoboda, umělce a architekty zastupovali Jan Hendrych, Tomáš Pejpek a autor návrhu přestavby Petr Hrůša. Pokud by rada stavbu Joštovy sochy schválila a negativní ohlasy z řad veřejnosti by se přenesly do formy otevřeného protestu, jednalo by se po sgrafitu na Domě umění města Brna o další doplnění Hrůšova architektonického návrhu o kontroverzní umělecké dílo.

Magistrát města Brna hodlá v polovině června zveřejnit oceněné návrhy na Joštovu sochu v prostorách bývalého Design centra v Radnické ulici. O této výstavě budeme po jejím zahájení na artalku.cz informovat.