Lorem ipsum dolor

Války ničí další kulturní památky a umělecké prostory

9. 4. 2024Petra LexováZprávy

Stále probíhající konflikty na Ukrajině a v pásmu Gazy dlouhodobě poškozují kulturní památky a ovlivňují fungování místních uměleckých komunit.

V pondělí 25. března byla ruským náletem vážně poničena Státní Mykhailo Boichuk akademie dekorativního umění a designu v Kyjevě. Úlomky ruské střely dopadly na velkou část tělocvičny, přednáškové auly a kabinetů. Informace o útoku přišly několik sekund před samotným výbuchem a studenti se tak nestihli přesunout do krytů v suterénu budovy. Naštěstí poničené místnosti byly v době útoku téměř prázdné a podle průběžných zpráv tak nejsou žádné vážné oběti. Výbuch zranil jen vedoucí Oddělení monumentální malby, která se skryla v rohu místnosti.

Spolu se záchranáři byl na místě i ministr kultury Rostyslav Karandieiev. Pro Creativesunite pak situaci komentovala rektorka Akademie Olena Osadcha. V budově se v posledním týdnu odklízely sutiny a prováděl celkový odhad škod. Ten komplikovaly i částečně zasypané chodby a narušená statika budovy. Poničená Akademie tak přibyla na aktuální seznam poškozených nebo zničených kulturních míst po celé Ukrajině, který od roku 2022 eviduje organizace UNESCO. V současnosti se na seznamu nachází 346 kulturních a uměleckých památek.

Útokům čelí i památky a organizace v oblasti Gazy, na které rovněž upozorňuje a vybízí k jejich ochraně UNESCO. K 7. březnu organizace ověřila poškození 41 míst, z toho 10 důležitých náboženských budov, 22 historických staveb a míst uměleckého významu, 2 depozitáře movitého kulturního dědictví, 3 památky, 1 muzeum a 3 archeologická naleziště. Na seznam organizace bylo nově zapsáno i archeologické naleziště ze čtvrtého století se zbytky klášterního komplexu Saint Hilarion, a to po zprávách o jeho poničení během útoků v pásmu Gazy. Ruiny kláštera jsou součástí Tell Umm Amer lokality, která byla od roku 2012 na Seznamu předběžného dědictví a je jedním z nejstarších a největších klášterů na Středním východě. Organizace i nadále „monitoruje situaci na dálku pomocí satelitních dat a informací zprostředkovaných třetími stranami“, jak uvedla mluvčí UNESCO pro The Art Newspaper.

Válka dopadá i na současnou uměleckou komunitu v dané oblasti. Jak informoval Hyperallergic, během března byl zničen poslední prostor současného umění v Gaze Shababeek for Contemporary Art. Shababeek neboli „okno“ byl neziskovým uměleckým a vzdělávacím centrem i galerijním prostorem přímo v městě Gaza, který fungoval od roku 2009. Palestinský umělec a zakladatel organizace Shareef Sarhan uvedl, že Shababeek spravoval granty pro umělce, pořádal rezidence a výstavy a v prostoru probíhala i výuka, jak využívat rozdílná současná média. „Za posledních pět let se komunita umělců Shababeeku rozrostla na asi 250 lidí,“ uvedl Sarhan pro Hyperallergic. Organizace často spolupracovala s galerií Eltiqa v centru Gazy, která byla zničena v loňském prosinci izraelským náletem.

Budova Shababeek utrpěla velké škody už na přelomu roku a rozsáhlý útok na sousední nemocnici Al-Shifa v březnu ji potom kompletně srovnal se zemí. Zanikl nejenom samotný prostor, ale také umělecká díla i archiv zakladatelů instituce. Většina umělecké komunity v té době již město naštěstí opustila a přesunula se nebo byla evakuována do bezpečí mimo jiné ve městě Rafah. Zde se snaží pokračovatelé organizace Majed Shala a Basel El Maqousi pořádat umělecké dílny s dětmi, aby jim pomohli vyrovnat se s válečnou situací. Sarhan uvedl, že „Shababeek je nápad, nikoliv jen místo“ a snaží myšlenku uměleckého prostoru alespoň částečně udržet i nadále.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.