TOP týdne 17.–23. 9. 2018

Muzeum umění a designu se po rekonstrukci otevřelo veřejnosti, zemřeli Paul Virilio a Geta Bratescu, proběhl VI. sjezd historiků umění.

1/ V Benešově bylo otevřeno zrekonstruované Muzeum umění a designu

Muzeum umění a designu v Benešově se v úterý 18. 9. slavnostně otevřelo po více než rok trvající rekonstrukci. „Předtím byla srdcem muzea Šímova síň, kde se konaly kulturní programy, ale jinak to muzeum nefungovalo. Muzeum prošlo takovou změnou, že se dá říct, že je nové,“ uvedla ředitelka Lenka Škvorová. Cílem MUD je nyní po vzoru například kutnohorské galerie GASK více propojit muzeum s městem, v němž sídlí, a přilákat návštěvníky i z jiných okresů a krajů. Jako důležitý prvek, který by měl návštěvníky zaujmout, jmenovala Škvorová novou architektonickou koncepci instituce. „Architektura je prostředkem, jak s institucí pracovat. Když je i architektonicky a stavebně otevřená, tak lidé mají pocit, že se tu toho více děje, a spíše sem zavítají.“

 

2/ Zemřeli Paul Virilio a Geta Bratescu

Ve věku 86 let zemřel filozof Paul Virilio. Jeho rodina v uplynulém týdnu oznámila, že skonal 10. září na následky infarktu. Virilio za svého života spolupracoval například s Georgem Brauqem nebo Henrim Matissem, ve svých publikacích se věnoval urbanismu, novým médiím, informačním technologiím nebo vojenství.

Svět umění přišel v uplynulém týdnu také o rumunskou umělkyni Getu Bratescu, která zemřela ve věku 92 let. Tvorba Gety Bratescu byla charakteristická multižánrovostí, vzdorem proti totalitnímu režimu a zkoumáním vztahu mezi běžným životem a světem umění.

 

3/ V Praze proběhl VI. sjezd historiků umění

V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze proběhl ve dnech 20.–21. 9. VI. sjezd historiků umění, pořádaný Uměleckohistorickou společností v českých zemích. Jako zahraniční host na sjezdu vystoupila Markéta Theinhardt z Pařížské univerzity, která přednesla příspěvek na téma „František Kupka a dějiny umění“. Sjednocujícím tématem sjezdu pak bylo „Tvůrce jako předmět dějin umění. Pozice autora po jeho ‚smrti‘ “.


Foto: 1: Slavnostní znovuotevření Muzea umění a designu Benešov, oficiální FB stránky, autor: Tomas Man.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.