TZ: Ján Mančuška a nové nákupy Galerie výtvarného umění v Ostravě v roce 2019

Ján Mančuška a nové nákupy Galerie výtvarného umění v Ostravě v roce 2019 / Ostrava / 22. 1. 2019

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) se v loňském roku zapojila do akvizičního projektu Ministerstva kultury České republiky. GVUO se i díky tomu podařilo v loňském roce zakoupit více než 160 uměleckých položek do galerijních sbírek v řádu milionů korun. V letošním roce proto GVUO zahajuje cyklus výstav ZISKY 2018, který bude po několik let prezentovat nové nákupy GVUO. První výstava s názvem (KON)TEXTY Jána Mančušky bude zahájena v úterý 22. ledna v 17 hodin. V Domě umění, GVUO bude k vidění do 24. března.

Výstava (KON)TEXTY Jána Mančušky představuje poprvé v Ostravě dílo jednoho z nejvýznamnějších současných umělců. Kvalita autora měřená institucionální optikou může vyplynout z výčtu zastoupení jeho děl ve světových sbírkách, například francouzského Centre Georges Pompidou, německé Meyer Riegger Gallery, amerického Muzea moderního umění (MoMA), či Andrew Kreps Gallery v New Yorku, vysvětluje kurátor Jaroslav Michna, a pokračuje Kurátorský záměr představit na výstavě pouze dvě zakoupená díla je motivován vědomím náročnosti procesu jejich pochopení, ale i tím, že velkorysost a čistota instalační prezentace ve výstavním prostoru může napomoct jejich adekvátnímu prožitku. Výstavní blok nemá ambici ukázat Jána Mančušku v jeho celistvém uměleckém rozpětí. Je pouze částečným otiskem jedné jeho tvůrčí polohy, v níž se zaobíral texty jako nástroji uměleckého sdělování. Ty autorovi slouží především jako otevřené pole rozličných mentálních variací.

Výstavu doprovázejí edukační programy pro školy, tvůrčí dílny pro veřejnost i komentované prohlídky s kurátorem, které se uskuteční 7. února a 7. března v 16.30 hodin. V Domě umění je k vidění i výstava DESET / současné německé umění ze sbírky Adam Gallery a Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO, která prezentuje malbu Josefa Bolfa s názvem V noci. Jejím kurátorem se stala šéfredaktorka a fotografka Bára Alex Kašparová. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné na všechny výstavy činí 100 korun plné a 50 korun zlevněné. Pro seniory a v neděli je vstup volný.

ZISKY 2018 GVUO

Tradiční prezentace přírůstků do sbírek českých institucí představují buď vybrané, či dle důležitosti selektované celky zakoupených exponátů. Záměrem GVUO je formou samostatných či skupinových výstav upozornit na osobnosti autorů a jejich tvorbu mnohem důrazněji. Návštěvníci cyklu výstav nazvaného Zisky 2018 GVUO budou intenzivněji sdílet a poznávat, co vedlo kurátory k volbě zvolené strategie výběru umělců a jejich děl. Protože se jedná o významný krok k dalšímu otevření instituce veřejnosti, navazuje na to i způsob prezentace výstavních projektů, včetně nové tiskoviny z edice ZISKY 2018 GVUO. Spolupráce GVUO s grafickými designéry Robertem V. Novákem a Zuzanou Burgrovou i v tomto případě ukazuje, jak výrazně dokáže osobnost grafika projekt posílit.

Grafický koncept zakládáme na tom, že z každého zisku je skládán účet. V tomto případě účet veřejnosti formou vystavení. Propagace a vizuální sdělení je tedy prezentováno formou jakési účtenky. Tím, že se jedná o sugesci konce roličky papíru, je naznačeno, že jde o terminální řešení, dílo je ve veřejné sbírce a nikam již nezmizí. Tím, že galerie fyzicky získává dílo, generuje nemateriální obohacení společnosti, vysvětluje Robert V. Novák, grafický designér GVUO.

Akvizice GVUO byly v roce 2018 zakoupeny za podpory Ministerstva kultury České republiky a Moravskoslezského kraje. V roce 2017 zřídilo Ministerstvo kultury České republiky Akviziční fond na podporu umění mladšího padesáti let. V souladu s naší strategií jsme pro nákup vybrali umělecká díla autorů, kteří doposud nejsou ve sbírkách zastoupeni a představují zejména konceptuální proud českého umění počátku tohoto milénia (Josef Bolf, Lukáš Jasanský a Martin Polák, Michal Kalhous, Alena Kotzmannová, Ján Mančuška, Markéta Othová, Pavla Sceranková, Kateřina Šedá, Jan Šerých a Jiří Thýn). Rádi bychom, aby se akvizice staly součástí stálých expozic v připravované přístavbě Domu umění, uzavírá Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Ján Mančuška (1972–2011) je konceptuální umělec. V letech 1991–1998 vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech kresby (Jitka Svobodová), malby (Vladimír Skrepl) a grafiky (Vladimír Kokolia). Na kolektivních výstavách se objevoval už jako student na počátku devadesátých let a od nultých let se začal jako autor prosazovat i v zahraničí. Byl členem dnes již neexistující skupiny Bezhlavý jezdec (T. Vaněk, J. Bolf, J. Šerých, J. Mančuška). V roce 2004 se stal laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. V roce 2005 participoval na výstavní dramaturgii českého pavilonu benátského bienále. Ján Mančuška byl bezesporu jedním z nejzásadnějších českých vizuálních umělců na přelomu století a ovlivnil celou jednu generaci umělců. Jeho strategické postupy povětšinou komentují, nebo přímo nabourávají zavedená psychologická schémata a otevírají pluralitní přístupy ke „čtení reality“.