TZ: Národní galerie zahajuje první edici cyklu Salm Modern - vystavuje Basquiata, Haringa či Warhola

Národní galerie zahajuje první edici cyklu Salm Modern - vystavuje Basquiata, Haringa či Warhola / Národní galerie v Praze / Praha / 22. 11. 2018

Národní galerie Praha (NGP) ve spolupráci se Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) a Sammlung Hoffmann Berlin představuje v Salmovském paláci vůbec poprvé v zahraničí široké veřejnosti výběr mimořádně kvalitních děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann, jedinečný svou šíří. Výstava Možnosti dialogu uvádí slavná jména moderního a současného umění, včetně Mariny Abramović, Jeana-Michela Basquiata, Antonyho Gormleyho, Keitha Haringa či Andyho Warhola, jejichž díla vstupují do dialogu s českými umělkyněmi a umělci.

Sammlung Hoffmann Berlin

Na jaře obdržely Staatliche Kunstsammlungen Dresden v rámci velkorysého daru významnou sbírku Eriky a Rolfa Hoffmannových. Soubor zahrnuje umělecké postoje a proudy od desátých let 20. století do současnosti. Spektrum těchto zhruba 1200 děl sahá od kresby a malířství přes fotografii, tištěnou grafiku a sochařství po filmové umění a video, od regionálních autorů až po umělkyně a umělce s mezinárodní působností, od neznámých po světově proslulé, jako je Marina Abramović, Monica Bonvicini, Tracey Emin, Keith Haring, William Kentridge, Ernesto Neto, Frank Stella či Andy Warhol.

Možnosti dialogu

„Inspirováni titulem filmu Jana Śvankmajera se na této výstavě snažíme ukázat možnosti dialogu mezi uměleckými díly různých generací, jazyků a médií. Připadá mi to tím důležitější, čím víc dnešní realita připomíná téměř surrealistický film, spojující legraci se zděšením. S potěšením dnes pokračuji v dialogu, který jsme před padesáti lety s manželem započali s umělkyněmi a umělci své generace, a ráda jej rozvíjím v Praze, v jednom z duchovních center Evropy. Jsem zvědavá, jak se na něm budou podílet české umělkyně, umělci i publikum," vysvětluje Erika Hoffmann.

„V rámci velkorysého daru Eriky Hoffmann získaly v březnu Staatliche Kunstsammlungen Dresden neocenitelný přírůstek děl moderního a současného umění. Krátce nato přišlo pozvání od Jiřího Fajta, abychom v Salmovském paláci představili výběr ze sbírky spolu s pracemi českých umělců. Protože SKD a Národní galerie Praha uzavřely v roce 2017 partnerství o dlouhodobé spolupráci, těší mě o to více, že tato báječná spolupráce nyní o rok později ústí do prvního společného a především specifického výstavního projektu,“ vysvětluje generální ředitelka SKD Marion Ackermann.

„Díky partnerství a přátelským vztahům mezi Národní galerií a Staatliche Kunstsammlungen Dresden máme jedinečnou možnost poprvé v Česku představit tuto mezinárodně významnou sbírku tuzemské i zahraniční veřejnosti. Expozice v Salmovském paláci je vystavěna na dialogu mezi mezinárodními a českými uměleckými osobnostmi. Osobně si nesmírně vážím velkorysého přístupu Eriky Hoffmann, Marion Ackermann a jejího týmu. Věřím, že výsledek naší spolupráce ocení domácí i zahraniční publikum,“ říká generální ředitel NGP Jiří Fajt.

Salmovský palác na Hradčanském náměstí ukazuje mimo jiné díla Mariny Abramović, Jeana-Michela Basquiata, Moniky Bonvicini, Güntera Bruse, Jake & Dina Chapmanových, Olgy Černyševové, Dana Flavina, Isy Genzken, Antonyho Gormleyho, Keitha Haringa, Thomase Lochera, Franka Stelly, Hirošiho Sugimota, Jeana Tinguelyho, Andyho Warhola a Franze Westa ze Schenkung Sammlung Hoffmann, Staatliche Kunstsammlungen Dresden. České umění pak zastupuje Josef Bolf, Jiří Černický, Zdena Kolečková, Stanislav Kolíbal, Krištof Kintera, Jan Nálevka, Ivan Pinkava, František Skála, Vladimír Skrepl, Richard Stipl, Kateřina Šedá či Adriena Šimotová.

Prezentace děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann je první částí programové řady Salm Modern. NGP plánuje v rámci tohoto cyklu představit expozice věnované světovému modernímu a současnému umění v kontextu prací českých umělkyň a umělců. Ve spolupráci se špičkovými evropskými a světovými galeriemi a muzei budou ve zhruba ročních cyklech realizovány střednědobé expozice.

Výstava Možnosti dialogu se otvírá 1. prosince 2018 v 18 hodin v rámci veřejně přístupného Openingu a potrvá do 1. prosince 2019.

Partnerství NGP a SKD

Staatliche Kunstsammlungen Dresden a Národní galerie Praha uzavřely v minulém roce partnerství. Zahájení spolupráce oslavily obě instituce v zimě 2017 kulturním vlakem Praha–Drážďany // Drážďany–Praha. Partnerství bylo posilováno intenzivní výměnou zaměstnanců a také generální ředitelky a ředitele, kteří si rovněž na jeden den vyměnili role. V nadcházejícím roce by měly být realizovány další výstavní a výzkumné záměry.