21. 9. 2017 / Vyhlášení výsledků soutěže na novou vizuální identitu GHMP

Vyhlášení výsledků soutěže na novou vizuální identitu GHMP / GHMP: Colloredo-Mansfeldský palác / Praha / 21. 9. 2017 ve 13h

Galerie hl. m. Prahy představí novou tvář. Vítěze designérské soutěže oznámí 21. září

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) společně s organizací CZECHDESIGN v dubnu vyhlásila designérskou soutěž na novou vizuální identitu. Autoři vybraných návrhů získají finanční odměny v celkové hodnotě 130 tisíc Kč, vítěze čeká prestižní zakázka za 400 tisíc Kč.

Organizátoři oznámí vítěze ve čtvrtek 21. září ve 13:00 v Colloredo-Mansfeldském paláci na tiskové konferenci. Konference zároveň zahájí výstavu, která představí nejen finalisty, ale také všechny přihlášené práce. Postupná aplikace jednotného vizuálního stylu by měla začít počátkem roku 2018.

Momentálně je známo pět finalistů, o kterých rozhodla oborná porota složená z profesionálů z  oblasti designu a zástupců GHMP. Z celkově 90 návrhů, které do soutěže zaslali grafičtí designéři, designérská studia i marketingové agentury, postoupili do finále po anonymním hodnocení poroty následující tvůrci (seřazeni abecedně): Anymade Studio, Jan Slabihoudek, Studio Petrohrad, Studio ReDesign a Tomáš Nečas alias Tom Garcy.

„Galerie hlavního města Prahy disponuje sedmi výstavními objekty a pouhé logo pro potřeby metropolitní galerie už nestačí. Návštěvníkům chceme prostřednictvím jednotného vizuálního systému usnadnit identifikaci našich objektů (vnější označení budov i vnitřní navigační systém) a orientaci v našich aktivitách,“ vysvětluje potřebu nové vizuální identity ředitelka GHMP Magdalena Juříková. „Během roku pořádáme okolo dvaceti výstav a stovky doprovodných programů. Je pro nás důležité dát veřejnosti najevo, jaká instituce za tím vším stojí,“ uvedla ředitelka.

TRANSPARENTNÍ CESTA K NOVÉMU VIZUÁLU

Po intenzivních přípravách a identifikaci současných i budoucích potřeb přišla Galerie hlavního města Prahy se zadáním pro otevřenou soutěž. „Otevřená soutěž pro grafické designéry je pro veřejné instituce tou nejtransparentnější cestou, jak se dopracovat ke kvalitní vizuální identitě. Jsme velice rádi, že se na nás Galerie hlavního města Prahy obrátila. Profesionální příprava zadání, férové podmínky pro grafické designéry, odborná porota, osobní briefing pěti finalistů ve 2. kole soutěže – to vše a mnoho dalších opatření nám pomohou zajistit kvalitní výsledek,“ popisuje designérskou soutěž ředitelka organizace CZECHDESIGN Jana Vinšová.

JAK SOUTĚŽ PROBÍHALA?

Soutěž byla vyhlášena jako dvoukolová. V prvním kole vybrala odborná porota z přihlášených prací pět nejlepších. Ve druhém kole je pak jejich autoři dále rozpracovali do podoby ukázek principů a konkrétních příkladů aplikace jednotné vizuální identity. Finálová pětice rovněž absolvovala schůzku se zástupci poroty, na které proběhl osobní briefing soutěžících a diskuze nad rozpracovanými návrhy určenými pro odevzdání ve druhém kole soutěže. Uzávěrka prvního kola soutěže byla 22. května 2017, druhého kola 21. srpna 2017.

V odborné porotě soutěže na novou vizuální identitu Galerie hlavního města Prahy zasedli, vedle zástupců GHMP, grafičtí designéři jako je profesor UMPRUM Petr Babák, který je autorem jednotné vizuální identity Moravské galerie v Brně, grafická designérka Adéla Svobodová, která vytvořila vizuální identitu ostravské galerie Plato nebo slovenský designér Branislav Matis, autor oceňované vizuální identity Slovenské národní galerie.

ODMĚNA PRO VÍTĚZE

Kromě vítěze, který získá finanční odměnu 35.000 Kč a lukrativní zakázku na grafický manuál v hodnotě 400.000 Kč, budou odměněni také autoři na druhém (30.000 Kč) a třetím místě (25.000 Kč). Další dva návrhy, které se neumístí na prvních třech pozicích, budou ohodnoceny zvláštní odměnou 20.000 Kč.

ZÁŠTITA CZECHDESIGN

CZECHDESIGN je profesionální zastřešující organizace, jež se stará o rozvoj designu v České republice. Dlouhodobě prosazuje uplatňování designu v praxi a férové nastavení podmínek v designérských soutěžích. Provozuje nejčtenější webový portál o českém designu www.czechdesign.cz, podporuje a propaguje české designéry, radí firmám, jak spolupracovat s designéry, a je předním pořadatelem designérských soutěží.