TZ: Výstava současné evropské malby přilákala do Ostravy tisíce lidí

Výstava současné evropské malby přilákala do Ostravy tisíce lidí / GVUO / Ostrava / 27. 3. 2017

Výstava současné evropské malby Narušená imaginace v Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) skončila, pokračování ji ještě letos čeká ve výstavních síních v Maďarsku a Rumunsku. Návštěvnost téměř jedenáct tisíc lidí potvrdila zájem o současnou malbu a zároveň návrat umění k příběhu i varování.  

Téměř jedenáct tisíc lidí si během dvou měsíců přišlo do ostravského Domu umění prohlédnout malby současných evropských umělců mladší a střední generace ze Sbírky Roberta Runtáka. Dvacet šest umělců, jejichž prostřednictvím se do centra výtvarného zobrazování vrací zneklidňující příběh, varování i tabu, se představilo na třiceti pěti plátnech ve čtyřech oddílech. Pro Galerii výtvarného umění v Ostravě výstavu připravila britská kurátorka Jane Neal.

Expozice představila zneklidňující témata současnosti. Z projektu je patrné, že úloha umělců v dnešním světě je stejná jako v nedávné minulosti. Upozorňují na společenské neduhy, hyperrealistickým zobrazováním emotivních událostí i situací odkrývají dehumanizaci společnosti, narušují stereotypy a vzbuzují obavy, které vedou k zamyšlení.

„Spolupráce se zahraniční kurátorkou Jane Neal byla pro naši galerii důležitou zkušeností. Rád bych, kdyby se v budoucnu podařilo do Ostravy přilákat další kurátory známé ve světě. Věřím, že touto výstavou se nám k nim otevřely dveře,“ říká Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Příběh o příběhu, tak by se stručně dala shrnout příprava výstavy Narušená imaginace. První úvahy o jejím konání se mezi ředitelem galerie Jiří Jůzou a Robertem Runtákem vznesly již více než před dvěma lety. „Tehdy jsem však ještě nepovažoval svou zahraniční část sbírky za dostatečně silnou na to, aby mohla být samostatně prezentována,“ doplňuje Robert Runták, soukromý sběratel.

Přesto se však zrodila myšlenka expozice, která představí současnou evropskou malbu v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Následovaly návštěvy uměleckých ateliérů, pečlivá prohlídka a volba uměleckých děl, jejich focení i psaní textů do odborné publikace. „Naprosto ojedinělou událostí v České republice se stala vernisáž výstavy, které se osobně zúčastnilo dvanáct z dvaceti šesti vystavovaných autorů,“ pokračuje Runták.

Výjimečná však expozice byla nejen svým obsahem, vystavujícími umělci, zahraniční kurátorkou, ale také zájmem, který vzbudila u veřejnosti. Expozice přilákala slovenské, polské i další zahraniční návštěvníky. Vzbudila ohlas v odborných i laických kruzích a do Ostravy za ní lidé přijížděli ze všech koutů České republiky. Zhruba desetinu celkové návštěvnosti tvoří žáci základních a studenti středních i vysokých škol, kteří se účastnili komentovaných prohlídek i vzdělávacích programů.

„Příběh Narušené imaginace jsme v Ostravě uzavřeli, zahraniční galerie na něj ale teprve čekají,“ shrnuje Kateřina Mertha, tisková mluvčí GVUO, a pokračuje „Práce Galerie výtvarného umění v Ostravě však nekončí. Už za devět dní v úterý 4. dubna zahájíme výstavu Trvalý odkaz budoucnosti / Alois Sprušil a sbírky 1926 až 1946, která seznámí návštěvníky s životem prvního ředitele Domu umění. Právě jeho zásluhou byla dnešní galerijní sbírka rozšířena o dva tisíce položek.“

V mezidobí bude v Domě umění k vidění stálá expozice Tradice v proudu modernity a výstava pro jeden obraz, který vybrala kurátorka GVUO Dominika Kozera Dworoková. Malbu Egida F. Seybolda s názvem Portrét dámy v bílém šátku si mohou návštěvníci prohlédnout do konce dubna. Na obě výstavy je vstup volný.

Sbírka Roberta Runtáka je rozdělena na české a zahraniční umění. Mezinárodní část sbírky, která se koncentrovaně zaobírá převážně současnou evropskou malbou, byla založena v roce 2011. Tato část sbírky je svou povahou výjimečná nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského prostoru. V současné době kolekce čítá téměř sto uměleckých artefaktů více než třiceti současných umělců střední i nejmladší evropské výtvarné generace.